Nyt liv til Præstens Bøg

Det kendte gamle bøgetræ, der væltede i foråret, genopstår nu som kunstværk

25. oktober 2019, 13.06

den stolte gamle kæmpe bukkede under for en af forårets storme og lagde sig tonstungt på skovbunden. Nu får de gamle stammer imidlertid nyt liv

HAMMEL »Præstens Bøg« har i mange år haft en særlig betydning for besøgende i Frijsenborgskoven ved Hammel.

Historien fortæller, at pastor Andresen i 1850 bad lensgreven af Frijsenborg om lade træet stå, da det havde særlig betydning for ham og mange andre. Træet nåede at blive næsten 300 år og var kendt for at springe ud cirka en uge før de øvrige bøgetræer. Men den stolte gamle kæmpe bukkede under for en af forårets storme og lagde sig tonstungt på skovbunden.

Nu får de gamle stammer imidlertid nyt liv - som grundlag for et kunstværk. Byrådets Kultur og Fritidsudvalg har bevilget 45.000 kroner til et projekt, hvor den kendte motorsavskunstner Søren Brynjolf vil forvandle de stammerne til flere kunstværker, der berører emnet »tid«.

Søren Brynjolf går i gang med motorsavene midt i november 2019, og interesserede er velkomne til at følge med i processen. De tre parallelle stammer udsmykkes med hvert sit kunstværk, der kredser om begrebet tid og historien. Kunstværket forventes at stå klar ved årsskiftet.

Steen Thomasen (S), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune, glæder sig over, at træet får nyt liv.

- Præstens Bøg har en historisk betydning for området og er meget besøgt af både løbere og gående. Nu ærer vi træet og historien på smukkeste vis, og træet kan minde os om tiden, der går og om naturens cyklus. Alting har sin tid, og nu får Præstens Bøg sin anden tid som kunstværk og bliver dermed et nyt udflugtsmål i Frijsenborgskoven, siger Steen Thomasen.

Kunstværket har en forventet levetid på 8-15 år og vil forgå over tid og blive hjemsted for insekter, svampe og lignende.

Pengene til kunstværket kommer fra puljen til kulturinitiativer.