Hvad bruges kulturhusene til? Inside med i nyt forskningsprojekt

35 vidt forskellige kulturhuse landet over er med i projektet. Det kan blive guld værd, siger Insides leder

22. januar 2020, 12.55

- Jeg håber, projektet vil give anledning til overvejelser, om der er ting, der kan gøres anderledes og bedre, siger Insides leder Lene Bjarke Skov. Foto: Kenneth Lynghøj

HAMMEL Hvorfor kommer borgerne i landets kulturhuse, og hvad får de ud af det?

Det skal et nyt forskningsprojekt søge at afdække, og Hammels Kultur og Sundhedscenter Inside er med blandt de 35 kulturhuse rundt i landet, som deltager i projektet.

Foreningen Kulturhusene i Danmark står bag projektet sammen med forskere fra Aarhus Universitet.

Projektet er meget passende døbt »Deltag« - for det fokuserer netop på, hvordan borgerne deltager i de enkelte kulturhuses mangfoldige tilbud og hvad effekten er. Det vil forskerne se på gennem en omfattende indsamling af data, men også gennem blandt andet interviews og observationer.

Lederen af Inside, Lene Bjarke Skov, deltager i projektet på vegne af huset, og hun har de næste par måneder til opgave at indsamle informationer og materiale.

Hun skal blandt andet lave interviews med brugere og observation af forskellige aktiviteter i Inside.

- Det er rigtig spændende at få lejlighed til at gå tæt på de aktiviteter og de synergier, der er i Inside, siger Lene Bjarke Skov, der som forholdsvis ny i stolen synes, at »Deltag« er en gave i forhold til at lære huset og dets brugere godt at kende:

- Jeg håber, projektet vil give anledning til overvejelser, om der er ting, der kan gøres anderledes og bedre. Alene det faglige netværk og den inspiration, der følger med projektet, er guld værd.

Kultur- og Fritidschef Ulla Egeberg er også glad for, at Favrskov Kommune er repræsenteret i projektet.

- De erfaringer, Inside gør sig i projektet, vil uden tvivl også komme vores øvrige kulturhuse til gavn, siger hun.

Husene er vidt forskellige, såvel fysisk og geografisk som økonomisk og indholdsmæssigt, så Inside kommer i projektet i selskab med blandt andre Godsbanen i Aarhus og Tobakken i Esbjerg som små frivilligt drevne medborgerhuse. Inside er det eneste medvirkende kulturhus, der også er sundhedshus.

Forskerne fra Institut for Kommunikation og Kultur står for projektet og har som mål at danne sig et så sandfærdigt og nuanceret billede af de 35 meget forskellige huse som muligt.

Projektet er støttet af Nordea Fonden med 3,3 millioner kroner og løber frem til maj 2021, hvor det afsluttes med en konference. sinn