Forskere fra Silkeborg sporer fiske-DNA på havbunden

Forskere fra DTU Aqua afprøver lige nu verdens første undervands dna-laboratorium. Det tjekker dagligt vandet for dna-spor fra fire fiskearter

12. oktober 2018, 15.15

Tønden fra DTU Aqua i Silkeborg kan på havbunden afsløre, hvilke fisk, der er svømmet forbi, og derefter sende måleresultaterne til behandling i Silkeborg. Foto: DTU Aqua

SILKEBORG Forskere fra DTU Aqua i Silkeborg forsøger i øjeblikket som de første i verden at lave automatisk indsamling af spor af fiske-dna på havbunden, for på den måde at afdække omfanget af specifikke fisk i et havområde.

- Der er aldrig nogen i verden, der har lavet autonome e-dna-analyser før, så der er jo ingen, der kan fortælle os, hvordan det bør være. Vi må selv finde ud af det. Ingen kan fortælle os på forhånd, om det virker eller ej - det er jo det smukke ved den her slags forskning. Vi må selv prøve os frem og finde ud af det, fortæller Einar Eg Nielsen, professor på DTU Aqua og leder af forskningsgruppen bag ESP-forsøget.

Forsøget foregår i 15 meters dybde, 5 km fra kysten, hvor der står det, der ligner en stor olietønde, og den tager vandprøver hver dag. Den suger vand ind og filtrerer det. Derefter udvinder den DNA-spor fra de organismer, der har været i vandet, såkaldt e-dna eller miljø-dna. Genkender den dna-spor fra en af fire forhåndsprogrammerede fiskearter, opformer den dna'en, indtil der er nok til, at den kan sende signal hjem til forskerne på DTU-Aqua om, at der har været blåfinnet tun, rygstribet pelamide (en lille tunart), hornfisk eller makrel i nærheden.

Tønden indeholder en ESP - Environmental Sample Processor - og den er den eneste af sin art i brug i Europa, og den første i verden, der bruges til at måle e-dna.

Optimeret i Silkeborg...