Nørreskov Bakke: Det er bare ikke godt nok

1. juli 2020, 11.43

Foto: Jakob Stigsen Andersen

TRAFIK Mens flotte nye projekter er på tegnebrættet, og den ene fine beslutning efter den anden om udbygning af vores by træffes, føler vi, at vi bliver ladt alene.

En af indfaldsvejene til Silkeborg er ad Nørreskov Bakke. Vejen er inden for byskiltet, med beboelse på begge sider. Herudover er der flere villaveje med udkørsel til Nørreskov Bakke. Vejen fører ned til det nye stadion og til Ansvej, bymidten og søerne.

Gennem de seneste år har vi oplevet at trafikken på vores vej er blevet markant øget. I 2019 kører der i døgnet 11.102 biler på vejen. Til sammenligning kører der pr. døgn 16.000 på motorvejen (tal fra kommunens hjemmeside).

Ved nye projekter i både Gødvad og Eriksborg er det kendt viden, at trafikken øges. Er Nørreskov Bakke virkelig gearet til at nærme sig samme antal trafikanter, som der kører på motorvejen?

Kører du i dag op ad Nørreskov Bakke, møder du helt almindelige nydelige familiehuse. Konsekvensen kan blive at området bliver et »udkants-Silkeborg« et område med faldende/lave huspriser, misvedligeholdte huse og usædvanligt mange til-salg skilte ude ved vejen.

Er det det som man skal se, når man kører ind i Silkeborg?

En anden konsekvens er de potentielle uheld. Børn der i hast skal over vejen, til børnehaven eller skolen på den modsatte side, eller beboere fra sideveje, eller fra egne indkørsler, der skal haste ud i et hul mellem pendlende trafikanter.

Nyligt blev nogle børn stoppet af politiet, da de cyklede i den forkerte side ... Børnene turde ikke krydse vejen grundet trafikken.

Selv politiet måtte erkende, at det var en håbløs affære og lod børnene cykle videre.

Sidst er der støjen fra trafikken som medfører sundhedsskadelige gener for beboere på og i nærheden af vejen.

I en nylig avisartikel udtaler Hans Okholm, at man måske kan sænke fartgrænsen og lave nogle chikaner.

Det vil da være fint, og et skridt i den rigtige retning - men han siger også, at der først skal kigges på antallet af uheld og på hvor mange biler, der bruger vejen.

Det sidste er forståeligt, men at der skal ske uheld før man gør noget, det undrer mig? Det lyder lidt ligesom sagen, for få år siden, med manglende gadebelysning i Bios Gård, hvor klagerne først blev taget seriøse EFTER en ung pige blev voldtaget i mørket derinde. Kort tid efter kom der gang i gadebelysningen i det nævnte område.

Alle der bor direkte på eller tæt på Nørreskov Bakke, er bekendte med, at det er en trafikeret vej, og sådan var det også, da vi flyttede ind.

Det er dog ikke det samme som at acceptere, at denne trafik bare tager yderligere til henover årene.

I en artikel skrives der, at det lige nu ikke er muligt at gøre mere.

Jeg tror dog på, at man kan hvad man vil - og vil man projektere med ca. 3800 nye boliger i Eriksborg, så vil man, i min optik, også helt naturligt sørge for, at infrastrukturen er i orden, både for de nye og for de eksisterende borgere. Det hele realiseres trods alt for borgernes penge.

Hvad kan man så gøre?

• Man kan gøre al tung trafik (erhvervskørsel/lastbiler) forbudt på Nørreskov Bakke. Hermed vil man lede den del af trafikken ned af Kejlstrupvej, som i forvejen er gearet og planlagt hovedsageligt til erhverv.

Dette »forbudt« skilt er allerede indført længere nede ad bakken, ved overgangen til Ansvej. Ergo har lastbilerne også kun minimale gøremål nedenfor Nørreskov Bakke, og burde slet ikke køre den vej ned. De kunne sikkert nå deres egentlige mål lettere via Kejlstrupvej. Vi taler om over 800 lastbiler pr. dag, som kører ned ad bakken.

• Man kan lave fartchikaner op ad Nørreskov Bakke (ikke bumps - de larmer mere end alternativet).

• Sænkning af hastigheden fra 60 til 50 km/t.

• Ekstra fodgængerfelt midt på Nørreskov Bakke.

• Et af de mere drastiske tiltag kunne være at lukke Nørreskov Bakke af efter Gødvad, således at Eriksborg skulle benytte den kommende forlængede Høje Kejlstrupsvej, for at komme ned mod byen.

• Herudover kunne man, for krydsende skolebørn, lave en tunnel for at komme under vejen ved rundkørslen øverst på bakken.

Jeg elsker vores by, og jeg tror på udviklingen og på at borgernes stemmer også bliver hørt.

Jeg tror også på at hvor der er vilje, er der en vej ...

Og til alle jer politikere der kigger med - hvor vil vi blive glade for at få handling på dette!

Vi er en gruppe borgere som kæmper for at forbedre vilkårene på Nørreskov Bakke. Vil du bidrage, eller bare følge vores færd, så kan I følge os i gruppen på Facebook »Os på Nørreskov Bakke«.