Lad os få afgiftsfornuft i 2020

17. januar 2020, 13.03

AFGIFTER Ved årsskiftet sagde vi endegyldigt farvel til en af de mest ulogiske og besværlige afgifter i Danmark: Nøddeafgiften. Afgiften stammer tilbage fra 1922. Dengang blev der sat afgifter på en række luksusvarer, og for at sikre sig at folk ikke kunne lave marcipan derhjemme for den vej rundt at omgå skatten på dyre varer så som chokolade og konfekt, lavede man altså en nøddeafgift. Den blev både dyr og umedgørlig. For den var ikke bare uens for forskellige nøddetyper, den var også uens alt efter, hvordan nødderne er behandlet. Nøddeafgiften nåede dog ikke at fejre 100-års fødselsdag, og nu er den heldigvis en saga blot. Det kan vi kun glæde os over.

Men andre mærkelige og bøvlede afgifter lever videre. For eksempel chokoladeafgiften som også blev indført i 1922. Lige den afgift er den punktafgift, som volder flest kvaler for virksomhederne. Lad os nu tage bagerne. Hvis en bager køber chokolade og i den forbindelse betaler afgift, så kan han eller hun for eksempel bruge chokoladen i en muffin. Men skal dele af chokoladen bruges til en flødebolle, så skal afgiften sættes ud fra flødebollens samlede vægt. Og så skal afgiften, der allerede er betalt, trækkes fra. I praksis en nærmest umulig øvelse.

Og så er afgiften dybt urimelig, idet den forskelsbehandler produkter, som minder meget om hinanden. Blot et eksempel. En mælkebaseret kakaodrik og en plantebaseret kakaodrik bliver beskattet forskelligt. Dybt underligt, når der er tale om to produkter, som jo er i direkte indbyrdes konkurrence.

Afgiften er lige så gammel, som den er tåbelig. Og det ved politikerne godt. For nogle måneder siden sagde skatteminister Morten Bødskov, at han fandt chokoladeafgiftsloven kompliceret og alt andet end logisk. De ord må meget gerne følges op af handling, og fra Dansk Erhvervs side er vi mere end villige til at hjælpe til med det konkrete arbejde. Vi er realister, så en total afskaffelse er nok for meget at håbe på, men en revision af loven står helt klart meget højt på vores ønskeseddel i 2020.