Midtjyske Meninger: Hvorfor er det altid børnenes skyld ...

5. december 2019, 12.48

Foto: Martin Ballund

Min klumme i dag er et sprængfarligt emne. Undskyld, hvis du ikke er enig. Nu fortæller jeg det bare lige derfra, hvor jeg ser det og oplever det.

Forældre med børn som kun ligger i lift er på besøg. Klokken nærmer sig 21.

- Vi skal hjem for Lille-Per skal i seng, siger forældrene.

For det første ligger babyen allerede i en »seng«. Nattøj på og betterøv kan puttes i liften og stilles i soveværelset eller et andet værelse. Det er en meget hyggeligere løsning, som jeg selv har praktiseret.

Lad mig tage et andet eksempel. Du har gæster en fredag. Alle har friweekend. Så siger veninden:

- Vi bliver nødt til at køre kl. 17 fordi Lille-Per bliver altså helt umulig, hvis han ikke får sin mad og kommer i seng kl. 18.

Her er tale om et helt normalt fungerende barn.

Hvorfor er det lige, at det er barnets skyld. Hvordan er vanen opstået. Jeg er med på, at for mange voksne er det skønt at have aftenen for sig selv, så ungerne bliver puttet tidligt. Der er bare lige den ting omkring det med at bruge ungerne som din undskyldning, fordi du er træt. Så er det bare, at de små gryder har ører.

Det er en af de ting, der får mig til at tænke på, at jeg godt kan forstå, at børn allerede fra helt små får lagt nogle åg og noget skyld på deres små skuldre, som kan være svære at bære for dem - der også vil ligge i deres baghoved resten af livet.

Det jeg tænker på er, at vi skal lade være med at bruge vores små børn som undskyldninger for dette og hint. Sig det som det er.

- Jeg er simpelthen så baldret, så vi bliver nødt til at tage hjem.

Vær ærlig overfor dig selv, dine børn og ikke mindst dine venner. Du har helt sikkert fortjent det. Dine børn fortjener heller ikke mindre.

Et andet dilemma jeg oplever. Det er, når man tilbyder et barn noget spiseligt, alt fra frugt, knas og slik. Næsten inden at ungen har nået at se, hvad du har i din hånd eller skål, så siger mor eller far:

- Nej, Lille-Per kan altså ikke lide det.

Undskyld mig, giv lige poden en chance for selv at finde ud af det. Og lær dem at sige »nej tak«.