Nej tak til discount på børneområdet

17. april 2021, 08.00

BØRNEPASNING I løbet af ganske få år vil der mangle pladser til byens mindste borgere. Mange pladser.

Silkeborg Kommunes dagtilbudsprognose viser, at vi særligt på 0- til 2-års området er udfordrede. I løbet af de næste få år kommer der til at mangle flere end 200 kommunale pasningspladser. Og tallet kommer kun til at stige frem mod 2030, til det lander på over 500 manglende pladser.

Men med de anlægsrammer, der er for børneområdet i dag, kan vi i Enhedslisten langt fra stemme i borgmesterens optimisme. I hvert fald ikke, hvis vi skal undgå at bruge hurtige løsninger, som så ofte bliver modulbyggeri eller nødtørftige ombygninger. Og det skal vi undgå

Signe Haahr Lindegaard (EL)

I Midtjyllands Avis fortæller borgmester Steen Vindum, at en del af løsningen på kort sigt kan blive at veksle børnehavepladser til vuggestuepladser. Han kalder desuden pasningsudfordringen for »håndterbar« med henvisning til, at der er sat penge af i budgettet.

Men med de anlægsrammer, der er for børneområdet i dag, kan vi i Enhedslisten langt fra stemme i borgmesterens optimisme. I hvert fald ikke, hvis vi skal undgå at bruge hurtige løsninger, som så ofte bliver modulbyggeri eller nødtørftige ombygninger. Og det skal vi undgå. For vi skal sætte barren højere og sikre kvalitetsbyggerier, hvor pædagogikken afspejler sig i både bygninger og udendørsarealer.

Et godt eksempel herpå er Skovbuen i Gødvad, hvor min mellemste var så heldig at gå. Selve bygningen vidner om, at der allerede fra arkitektens hånd er tænkt livet som henholdsvis vuggestuebarn og børnehavebarn ind. Mens den ene del rummer de ting, et børnehavebarn sætter pris på - blandt andet et tumlerum og et krearum - er det tydeligt, at den anden del er designet til de små vuggestuebørn med pusleplads på badeværelset, minitoiletter, der understøtter deres selvhjulpenhed, plads til krybber og baderum, hvor poderne iført strømper og badebleer kan udforske vandet og plaske i et lavt bassin. Også udendørsarealerne afspejler, at der fra begyndelsen har været tænkt over de forskellige behov, der er, alt efter om man er vuggestue- eller børnehavebarn. Hvor vuggestuen har en stor og god legeplads lige op til skoven, har børnehavebørnene en endnu større, mere udfordrende legeplads på den anden side af bygningen.

Det er rammer som disse, vi skal stræbe efter i Silkeborg, og derfor mener vi på ingen måde, at den sum penge, borgmesteren tænker sat af til området, er stor nok. Desuden mener vi, at det er en glidebane at omdanne børnehavepladser til vuggestuepladser - blandt andet fordi man skubber problemet med kapacitetsmangel foran sig, da børnene immervæk vokser sig større og får brug for en børnehaveplads. Men vigtigst synes vi ikke om borgmesterens tilgang, fordi det er den billige og hurtige løsning, ikke den gode løsning. Borgmesterens løsning hænger ikke sammen med god kvalitet, hvor livet som miniaturemenneske er tænkt ind.

Gør man alligevel brug af løsningen med at konvertere børnehavepladser til vuggestuepladser, skal der følge en sum penge med til at omdanne både ude- og indearealerne til ordentlige forhold til de helt små.

Silkeborg Kommunes mangel på rettidig omhu skal nemlig ikke være en undskyldning for discountløsninger, når det kommer til at sikre kvalitetspasning til kommunens mindste borgere.

Indlæser debat...