Bliv hjemme: Danmark fraråder nu rejser til alle lande i verden

Danmark fraråder alle rejser til hele verden, bortset fra to svenske regioner, viser nye rejsevejledninger

29. oktober 2020, 16.41

Rejsevejledningerne er ikke ulovlige at bryde. Men en del virksomheder har for eksempel meldt ud, at ansatte skal i selvbetalt isolation, hvis de har været på ferie i et land, hvor rejser frarådes. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

INDLAND Danmark fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til hele verden - undtagen de to svenske regioner Västerbotten og Västernorrland.

Nye på listen over orange områder, hvortil rejser frarådes, er Grækenland, Tyskland og Norge samt tre svenske regioner.

Det viser de danske rejsevejledninger, som Udenrigsministeriet har opdateret torsdag.

Udenrigsministeriet fraråder rejser til et land, hvis der er over 30 nye smittede om ugen per 100.000 indbyggere. For Sverige er der en model, hvor man ser på smitten i hver enkelt region.

Grækenland er blevet farvet orange, fordi smittetallene i landet er for høje.

Tyskland lukker helt med de nye rejsevejledninger.

Indtil nu har Slesvig-Holsten været åben på grund af en særlig grænsemodel. Men nu er smitten i Slesvig-Holsten også for høj, og området bliver derfor orange, så hele Tyskland dermed er orange.

Rejser til Norge frarådes, fordi landet strammer indrejserestriktioner for danske erhvervsrejsende fra regionerne Hovedstaden, Midtjylland og Nordjylland.

Normalt udarbejder ministeriet rejsevejledninger for turistrejsende. Men ministeriet har valgt at fraråde rejser til landet, fordi der nu samlet set er så mange restriktioner ved rejser til Norge. Derfor har ministeriet vurderet, at det vil være dårlig borgerservice ikke at fraråde rejserne til Norge.

Hvis man bor i Slesvig-Holsten, kan man stadig rejse ind i Danmark. Det gælder, hvis man har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål eller en negativ coronatest. Det betyder, at personer fra området kan rejse ind i Danmark, hvis de skal på arbejde. De kan også rejse ind i Danmark og gå en tur, men det kræver, at de kan fremvise en negativ coronatest.

Rejsevejledningerne er ikke ulovlige at bryde. Men en del virksomheder har for eksempel meldt ud, at ansatte skal i selvbetalt isolation, hvis de har været på ferie i et land, hvor rejser frarådes. /ritzau/

Bliv klogere på rejsereglerne er her:

* Udenrigsministeriets rejsevejledninger er, som navnet antyder, vejledende. Der er altså tale om anbefalinger, og du ryger hverken i fængsel eller får en bøde, hvis du ikke følger dem.

* Hvis man vælger at rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til på grund af landets høje smittetal, så anbefaler ministeriet, at man går i karantæne i 14 dage, eller til man er blevet testet negativ for covid-19, når man vender hjem. Man skal være opmærksom på, at der kan gå et stykke tid, fra man bliver smittet, til man kan blive testet positiv, og derfor kan det være en god idé både at blive testet, når man vender hjem og igen et par dage senere.

* Selv om selvisolation bare er en anbefaling fra myndighederne, kræver flere arbejdspladser, at du kan fremvise et negativt prøvesvar, inden du vender tilbage til arbejdspladsen.

* Hvis du planlægger at rejse til et land, hvor Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til, skal du være opmærksom på, hvad der ligger bag ministeriets anbefaling. Det er nemlig ikke nødvendigvis et højt smittetal. For eksempel har Norge så mange restriktioner for indrejsende fra Danmark, at det ifølge Udenrigsministeriet vil være dårlig borgerservice ikke at fraråde rejser dertil.

* Folk fra lande, hvor Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, kan kun rejse til Danmark, hvis de har det, som ministeriet kalder et anerkendelsesværdigt formål. Det kan for eksempel være, hvis ens kæreste eller ægtefælle bor i Danmark, eller hvis man skal på erhvervsrejse eller til jobsamtale.

Kilder: Udenrigsministeriet og Statens Serum Institut