Debat: Inkompetence og uduelighed fra VU’erne

10. august 2020, 17.36

KANDIDAT Politik er til tider en hård sport med både mål og selvmål. I avisens leder skriver Helmer N. Jakobsen om den seneste udvikling i opstillingen af folketingskandidater i Silkeborg Kommune. De fleste konklusioner er helt valide, men på enkelte punkter vil jeg dog gerne supplere.

Det er svært at blive valgt til Folketinget for Venstre, hvis man stiller op i en af Silkeborg-kredsene. Det er kun sket en enkelt gang i nyere tid, nemlig da Mads Rørvig i 2011 blev valgt på et tidspunkt, hvor Venstre var historisk stærkt. De vilkår kendte jeg godt, da jeg blev opfordret til at opstille, var til samtaler og til sidst blev valgt som kandidat blandt flere andre.

Jeg vidste godt, at det var svært at blive valgt som ny. Men selvfølgelig håbede jeg på, at det omvendt heller ikke var umuligt. Jeg gjorde, hvad jeg kunne og det samme gjorde min kredsbestyrelse.

Resultatet som anden-suppleant skammer jeg mig ikke over, og det gav mig en stor oplevelse i et halvt år i Folketinget. Og man skal huske, at der kan ske mange uventede ting i en valgperiode. Sidste gang kom tredje-suppleanten, Carsten Kissmeyer, i Folketinget og kunne bruge den platform til at opnå genvalg.

Helmer skriver, at jeg bruger en voldsom retorik. Og det er jo rigtigt. Men tro mig; det er med vilje. Og det lykkedes faktisk for mig at få avisen til at skrive om, hvad der sker i Venstre. Og lad mig sige klart, at jeg ikke har noget personligt udestående med Morten Høgh. Vi er bare meget forskellige i vores syn på politik og mennesker.

Der er stor uenighed i den nye kredsbestyrelse og der må stemmes om alle væsentlige beslutninger. Det glæder mig, at der er gode mennesker, der kan gennemskue bøllemetoderne. Bøllemetoder er det, når der laves en mødeplan med temaer, der tilgodeser modkandidaten. For eksempel en hel aften med arbejdsmarkedsforhold. Mon ikke det tilgodeser formanden for Arbejdsmarkedsudvalget? Så skulle der jo have været en tilsvarende om ældre- og sundhed, hvis der skulle være lidt balance. Og at vælge Steen Konradsen fra Skøn på Silkeborg som ordstyrer til et af møderne, må da også forventes at være lidt op ad bakke for mig. Det er i hvert fald svært at se det demokratiske i processen.

Når det handler om at få VU’ere i byrådet, så har vi i Venstre haft en god oplevelse med Mads Frandsen, der kom ind som helt ung. Mads er flittig, dygtig og god til at samarbejde. Da VU’erne ved opstillingen til KV17 kuppede Kristoffer Møller Jensen ind på en andenplads på listen, var han næsten sikker på en plads i byrådet. Jeg husker, at chefredaktøren skrev en begejstret leder om de friske unge mennesker. Og hvordan er det så gået?

Ja, den unge mand kører nu på tredje år med en strategi som den tavse dansker. Jeg tror, at jeg kan tælle på en hånd, hvor mange gange den unge mand har sagt noget. Er totalt uforberedt og havde i perioder ikke en gang sin computer med dagsordenen med.

Et foreløbigt lavpunkt blev nået ved november-byrådsmødet, hvor der blev bygget en flot papirsflyver. Der stoppede min tålmodighed endeligt. Jeg meddelte kommuneforeningens formand, at jeg syntes vi havde et problem. Jeg fik aldrig svar.

Set fra min stol er det en hån mod vælgerne, men først og fremmest mod de modige mennesker, der har været opstillet for Venstre, der ikke blev valgt. Inkompetence og uduelighed er, hvad vi får i Venstre fra de friske unge mennesker, når de »aktiverer« deres medlemmer. Venstre har fortjent bedre.