Gode råd giver mindre vov og mere ro nytårsaften

Christine Løwe fra Sminge ved, hvordan man kan træne sin hund til at være rolig nytårsaften. Få adfærdsterapeutens gode råd her

Udgivet:25. november 2018, 19.00

Læsetid:5 minutter

Hundeliv En hund, der gør voldsomt, kryber sammen og piver i flere timer. Sådan en aften har mange hundeejere, når det er nytårsaften, og de ellers bør hygge sig med vennerne, men i stedet for er i selskab med en skrækslagen hund foran fjernsynet, fordi hunden slet ikke kan være alene hjemme.

Eller måske har de inviteret gæster, som har svært ved at forstå hundens reaktioner på alle nytårsbragene, så det bliver ikke det nytår, som de drømte om - hverken for hund, ejere eller gæster.

Christine Løwe fra Sminge har hørt om det hele før. I mange varianter og med mange frustrationer indblandet hver gang. Hun er nemlig hundeadfærdsterapeut og instruktør i sit eget firma »Løwe og hund«, og hun hjælper blandt andet familier, der har en hund, som er meget bange for nytårsaften.

- Hunde og nytår er et sprængfarligt emne, og det er der god grund til, for denne aften er hvert år årsag til, at nogle hunde ligger rystende på folks badeværelser eller løber langt fra deres hjem skræmt fra vid og sans. Men som alt andet, skal vi passe på, at det ikke bliver en videnskab at skulle holde nytårsaften som hundeejer, siger Christine Løwe og fortsætter:

- Nogle hunde bemærker knapt larmen og andre - ofte de meget fotogene - benytter bare anledningen til at sætte sig forventningsfulde ved kiksebøtten. Men har du en hund, der trækker sig fra høje lyde som eksempelvis skud, paraplyer, der slåes op eller regnbukser, der rystes, så skal man arbejde med det inden nytår for at få en god aften.

Christine Løwe har mange gode råd til, hvordan man kan træne sin hund til at vænne sig til de høje lyde. En af dem er, at man bør udsætte sin hund for lydene og fodre den med lækre godbidder imens, så den kommer til at forbinde lydene med noget godt - eksempelvis kan man nærme sig en skydebane og kaste om sig med lækre frikadeller imens. Men det er vigtigt, at man altid træner hunden »under tærskel«, så den ikke bliver skrækslagen, men bare hører lydene og får godbidder imens.

- Det handler i høj grad om at agere cool og ubekymret, så hunden har et rent spejl at spejle sig i, men også om at agere hensigtsmæssigt og være forberedt, hvis hunden bliver skræmt nytårsaften. Man skal sørge for, at hundens nervesystem ikke belastes i fire dage op til det 45 minutter lange rabalder nytårsaften og yde førstehjælp, hvis den bliver presset, siger Christine Løwe.

Lækre godbidder...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb dagsadgang her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind