»Piskeriset« - den grå eminence

Udgivet:11. august 2022, 10.28

Læsetid:2 minutter

Genbrugsbutikken i Virklund. Leif Dræby, fortælle om et spændende billede,som de har fået indleveret. 25082014 Foto: Martin Ballund

Af Leif Dræby. Skolegade Silkeborg

KUNST »Piskeriset« er blevet til »den grå eminence«. Den skulptur der skulle være et »Monument for bevægelsen« er i stedet blevet til en losseplads for ligegyldighed. Det der skulle have været et vartegn for kunsten i Silkeborg er blevet til »Kunsten er død i Silkeborg.«

Forleden efter jeg havde været på lossepladsen, kørte jeg på hjemvejen ad Bredhøjvej hen forbi »Piskeriset«. Jeg havde ikke set skulpturen siden den stod på Søndergade. Men hvor trist.

Med sig fra da »Piskeriset« stod opstillet inde på Søndergade har det buler i metalkonstruktionen, som ikke er rettet ud, klistermærker der ikke er fjernet, det er placeret ved siden af en skraldespand og »Monument for bevægelsen« bevæger sig ikke.

Det er en hån mod kunstneren, nu afdøde Per Olof Ultvedt. Det er en hån mod kunsten. Det kan Silkeborg Kommune simpelthen ikke være bekendt.

For kan der ikke i kommunens budget blive økonomi til at skulpturen fungerer - er intakt - så få den i det mindste fjernet. Inden det ender med at »Piskeriset« bliver til en skamstøtte over kunsten i Silkeborg.

Og er det for dyrt for kommunen at få Piskeriset til at fungere?

Ja, men hvad så om de, der for år tilbage, da bronzeskulpturen »Frihedskæmperen« i indelukket blev stjålet af nogle skrottyve, melder sig på banen igen? Dengang blev der et kolossalt stort ønske i Silkeborg om at få skulpturen genskabt, for vi kan ikke undvære det symbol »Frihedskæmperen« er for os.

Silkeborg Kommune kunne dengang ikke finde den over en hel million kr. i deres budget, som det ville koste at få skulpturen genskabt.

Og der blev så næsten ingen grænser for, hvor mange penge hele den samlede borgermusik fik samlet ind. Jyske Bank støttede med et kæmpe beløb. Derefter kom kommunen da også til lommen.

Og 4. maj 2014 blev den bronze-genskabte frihedsmand så afsløret af selveste dronning Margrethe i overværelse af byens bedste borgerskab. I dagens anledning, og jo dette at dronningen var der, var de gode mennesker selvfølgelig mødt op i deres allerfineste puds.

Det er smukt, at »Frihedskæmperen« blev genskabt. Vi kan ikke undvære det symbol.

Så lad os nu se om der kan blive en lige så stor entusiasme omkring at få »Monument for bevægelsen« genskabt.

For kan vi bedre undvære det symbol »Monument for bevægelsen« står for?

Indlæser debat