Leder: Fremtidsby eller luftkastel?

1. december 2021, 12.39

Foto: Martin Ballund

Mandag aften fandt der en workshop sted om udviklingen af en helt ny bydel i Kjellerup.

En bydel i Kjellerup Sydvest med plads til 400 boliger - eller flere - og nu kommer det bedste: Der er ikke besluttet ret meget om bydelen endnu. De 25 borgere, der deltog i workshoppen var dermed næsten med fra begyndelsen. Arkitektfirmaet, kommunen har sat på sagen, havde sat sig ind i Kjellerup og Krabbes Grønne Ring og kom med grundtegninger, som de 25 fordelt på tre arbejdsgrupper kunne arbejde ud fra.

Og så var der ellers frit slag.

Tre kommunale embedsmænd med planchef Line Steenberg i spidsen skrev alt ned. Alle forslag blev taget med, selvom mange strittede i alle retninger.

Alle medvirkende var stort set indstillede på, at der skulle ske noget nyt. Noget, hvor naturen bliver en del af byen. Der skal skabes en bydel med mere plads; en bydel med blandede boligtyper, fordi man tror på, det er rigtigt at satse på mangfoldigheden og forskelligheden.

Læs også
Plan på vej for ny bydel i det sydvestlige Kjellerup
Abonnement

Det er et nybrud, for ofte er der blevet satset på ensartede boligkvarterer for at få afsat så mange byggegrunde som muligt. Først bagefter er der tænkt over, hvordan man så etablere fællesskaber, og hvordan man gør dem levende i mange år fremover.

Lige nu er der kun tilbage at rose Silkeborg Kommune for måden at håndtere processen på så vidt.

Nu handler det om næste skridt. Og det er her, det bliver problematisk.

Silkeborg Kommune ejer nemlig kun en mindre del af den jord, der skal huse Kjellerup SV. Meget af jorden er privat ejet. Og er de private jordejere ikke indstillet på at sælge jord til Kjellerup SV, kan den nye bydel have endog meget lange udsigter.

Modsat Silkeborg by med en række private udbydere af jord til at bygge på, har det i Kjellerup aldrig været en mulighed i større stil. Ingen private jordejere i Kjellerup har tålmodighed nok, fordi omsætningshastigheden er langsommere end i Silkeborg. Det tager ganske enkelt for lang tid at få noget nyt op at stå.

Læs også
Kjellerup skal udvikle sig mod sydvest
Abonnement

Men skal Kjellerup have en ny, moderne og attraktiv bydel med måske flere end 1000 nye indbyggere, er det afgørende, at der er ro om, hvem der fører taktstokken. I det her tilfælde bør det være Silkeborg Kommune, der køber jorden, udvikler og byggemodner.

Sker det, kan Kjellerup SV blive en realitet og understøtte den befolkningstilvækst, som prognoserne spår for Kjellerup.

Sker det ikke, er der overhængende risiko for, at Kjellerup SV forbliver et luftkastel på en bar mark.

Indlæser debat