Fascinerende livshistorie udkommer som bog

Norbert Andersen fra Silkeborg var del af en ulovlig børneimport fra Tyskland til Danmark efter krigen. Nu har han skrevet bogen »Sporløst« om sit liv

2. december 2020, 11.05

Norbert Andersen fortalte i oktober i år i Midtjyllands Avis og på avisens søndagssite Forum Søndag om sin usædvanlige baggrund og ønsket om at finde sin biologiske far i USA. Foto: Martin Ballund

SILKEBORG Norbert Andersen fra Silkeborg fortæller i en ny bog om sin usædvanlige historie.

Den 10. december udkommer bogen »Sporløst« med ham selv som forfatter. I bogen fortæller han sin fascinerende livshistorie - fra han blev født den 17. november 1957 i den tyske by Schweinfurt til i dag, hvor han mod alle odds har fundet sin far i USA.

Norbert var søn af en fattig og enlig mor og en afroamerikansk udstationeret soldat, og det lå ikke i kortene, at den lille, mørke dreng skulle få et velordnet og lykkeligt liv i Danmark, for Norbert blev på grund af sit anderledes udseende hurtigt efter fødslen anbragt på et katolsk børnehjem.

Tre år seere - i 1960 - blev han adopteret til Danmark af Lis og Arnold Andersen fra Funder. Adoptionen var illegal og skete uden om de danske myndigheders kontrol og med den idealistiske dansker Tytte Botfeldt som mellemled.

Dermed led Norbert Andersen samme skæbne som mellem 2000 og 3000 andre tyske børn med afroamerikanske soldaterfædre, som fra 1950 til 1970 kom til Danmark. På grund af den illegale »børneimport« havnede mange af dem under dårlige og ulykkelige forhold i deres nye, danske hjem. Men Norbert Andersen var heldig. Han kom til en god familie, fik en lykkelig opvækst og blev udlært som maler.

Han er i dag 63 år og selvstændig malermester. Han driver på 11. år Hvinningdal Malerservice og er på 39. år gift med Jette Andersen. Parret har to børn og seks børnebørn.

Læs også
Norbert var genstand for ulovlig børneimport: Lille, mørk krøltop fik godt liv i Danmark
+Abonnement

Far i New York

Allerede i 1987 lykkedes det ham at finde sin tyske mor i Schweinfurt, men hverken moderen, de tyske myndigheder eller det amerikanske militær kunne bidrage med oplysninger om hans far.

Håbet om at finde sin amerikanske far blev dog ikke opgivet, og gennem to private amerikanske dna-registre lykkedes det tidligere i år efter mange omveje og genvordigheder Norbert Andersen at finde frem til sin biologiske far, der er 85 år og bor i New York.

På grund af coronapandemien har far og søn endnu ikke haft mulighed for at mødes, men de taler jævnligt sammen i telefon.

I »Sporløst« fortæller Norbert Andersen sin usædvanlige livshistorie. Bogen udkommer 10. december på det lokale forlag Kahrius i Them og kan købes på såvel forlaget som hos boghandlere.

»Det er en eventyrlig beretning, der fængsler ved sin ærlige og menneskelige fremstilling«, lyder det fra forlaget.

I anledning af udgivelsen inviterer Norbert Andersen samme dag til et arrangement hos Poul Munk i DS-afdelingen på Nørrevænget 13-23 i Silkeborg fra klokken 16 til 18.

På forsiden af »Sporløst« er et foto af Norbert Andersen taget, inden han blev adopteret til Danmark. Bogen er illustreret med flere billeder fra hans private fotosamling.