Cafe Evald indfører tillæg for desinficering

Et desinficeringstillæg på 10 kroner er med til at holde Cafe Evald kørende, når der skal bruges flere penge på at spritte af og gøre rent

26. maj 2020, 07.46

Normalt er det tjenerne på Cafe Evald, der gør rent, når gæsterne er gået. Men den ekstra rengøring betyder, at Dorthe Brandt har forladt køkkenet og står for rengøringen. Foto: Jakob Stigsen Andersen

SILKEBORG Gæsterne hos Cafe Evald sidder mandag middag spredt ved bordene og nyder deres frokost. Nogle indenfor, andre udenfor på terrassen og helt ned til åen.

Når gæsterne betaler regningen og forlader deres bord, går Dorthe Brandt i gang med spritten. Alle kontaktpunkter skal desinficeres. Bordet, stolene, menukortet, salt- og peberkværnene, lyset - ja, selv håndspritten på bordet skal have en tur.

Et bord til fire personer tager tre-fire minutter at få ordnet. Og rengøringen er den samme, lige meget om gæsterne har fået kaffe eller spist en stor menu.

- Det kan jo være, at de har rykket på peberkværnen, selvom de ikke har brugt den, og så skal den sprittes af til den næste, siger Dorthe Brandt.

Derfor er der lagt 10 kroner ekstra per mand på regningen.

Desinficeringstillægget er nyt og er indført, efter at Cafe Evald åbnede op efter coronapausen. Sammen med tillægget er der kommet en ny ansat, som har fået ansvaret for at stå for den ekstra rengøring.

En vigtig opgave

Dorthe Brandt har tidligere været i køkkenet, men er rykket ud som rengøringsassistent, fordi tjenerne ikke kan nå den udvidede rengøring. Hun har ikke selv fået noget kursus i at sikre en bedre hygiejne, men hun har gennemgået, hvordan cafeen skal gøres rent, sammen med 10 kollegaer, der har været på online Covid-19 kursus. Derudover har hun arbejdet på cafeen i fire år, så hun ved godt, hvor der trænger til at blive gjort rent.

Udover rengøringen ved bordene, står Dorthe Brandt også for at gøre toiletterne rent flere gange i timen. Normalt bliver de kun gjort rent to gange om dagen.

Her er det toiletterne, håndtagene og håndvaskene, som får en tur med spritten.

Hun synes, at rengøringen er meget vigtig. Den sikrer, at cafeen ikke bidrager til smitten.

- Det er vigtigt at gøre det, og det er der noget, vi skal blive ved med i noget tid. Jeg ville blive trist, hvis nogle af vores gæster blev syge efter at have været her, siger hun.

Medejer af Cafe Evald, Jacob Niebuhr, fortæller, at cafeen er nødt til at gøre en ekstra indsats med rengøringen for at komme smitten til livs. Ligesom det sker i skoler og daginstitutioner.

- Vi har altid haft fokus på rengøring, men nu er det blevet endnu mere effektivt, siger han.

At desinficeringstillægget er blevet fastsat til 10 kroner skyldes, at der skal være råd til den ekstra ansatte samt det øgede forbrug af sprit og rengøringsmidler.

Indtil videre har han fået flest positive tilbagemeldinger på tillægget fra sine gæster. Det er specielt cafegæster, der er i risikogruppen for at blive smittet, der er glade for det.

Nogle har skrevet i en anmeldelse, at de kan se den ekstra indsats, der gøres.

Marginalernes branche

Der har også været en enkelt klage over, at det nu skal koste 10 kroner ekstra at spise på cafeen.

Alligevel ser cafeejeren tillægget som nødvendigt, hvis de skal sikre, at alt bliver desinficeret, uden det ødelægger budgettet.

- Det er marginalernes branche. 1500 kroner kan være med til at gøre udslaget. Hvis restauranter ikke tager ikke sig betalt for deres service, så tror jeg ikke der er mange restauranter tilbage om et år, vurderer han.

Det er svært for ham at sige, hvor længe cafeen vil fortsætte med at have et desinficeringstillæg.

- Hvis vi kommer tilbage til normale tilstande, kan vi droppe det, siger han.

Udover at være medejer af Cafe Evald, Holgers Kro og Restaurant Zorba er Jacob Niebuhr også bestyrelsesformand i brancheforeningen Danske Restauranter og Cafeer. Han ved dog ikke, hvorvidt det er udbredt blandt andre restauranter at have et desinficeringstillæg.