Badeanstalten 100 år: Badeanstalten er et værested

- Det vigtigste for mig er kammeratskabet. Her er altid basis for nogle gode samtaler, siger Jens Lindholm Mortensen, der i knap 40 år er kommet i Badeanstalten

29. november 2020, 19.35

Det er næsten 40 år siden Jens Lindholm Mortensen første gang trådte ned i Badeanstalten. Siden begyndte han at tage sønnerne Jakob og Lasse med i badet og de seneste 10 år er hans hustru Britt Priess kommet fast i badet. Artiklen her stammer fra Badeanstaltens jubilæumsavis, som blev udgivet sammen med Midtjyllands Avis lørdag den 28. november.

Da Jens Lindholm Mortensen i 1981 trådte ned ad trappen til Badeanstalten, trådte han samtidig ind i et forhold, der indtil videre har strakt sig over næsten 40 år.

For mødet med Badeanstalten og kulturen omkring badet og de mennesker, der benytter det, greb ham i en grad, så han fortsat kommer i badet hver uge.

- Jeg blev bidt af det, og er kommet her lige siden, siger Jens Lindholm Mortensen, der oprindeligt gik i »dampen« forud for en taekwondo-kamp.

- Vi skulle i kamp og havde brug for at tabe 300-400 gram. En af mine klubkammerater tog mig med ned i Badeanstalten, hvor vi svedte de nødvendige gram af, siger han, der efterfølgende fortsatte med at benytte badet med sine klubkammerater.

- Det var en god måde at lade op til en kamp. Udover turen i dampen begyndte vi også at få massage, og ja, så er jeg sådan set bare blevet hængende, siger Jens Lindholm Mortensen.

Hver fredag byder han således weekenden velkommen med en tur i Badeanstalten. Et ritual, der de senere år er blevet udvidet til også at omfatte de kammerater, han cykler mountainbike med.

- Så tager vi en tur i skoven og slutter af i badet, siger han, der understreger, at netop kammeratskabet og samværet i Badeanstalten har stor betydning.

Unik og meget dansk

- Det vigtigste for mig er kammeratskabet. Her er basis for nogle gode samtaler. I Badeanstalten har jeg lært en masse mennesker at kende. I badet har vi alle det samme tøj på, og gennem årene har jeg fået mange kammerater her. Der er et godt klima i Badeanstalten, og jeg vil faktisk sige, at Badeanstalten er blevet en form for værested. Den er unik, men samtidig meget dansk og hyggelig. Her oplever jeg velvære. Får kroppen varmet op og oplever den helt specielle følelse, når jeg så kommer i det kolde bad. Så føler jeg mig meget i live, siger Jens Lindholm Mortensen, der har givet sin begejstring for Badeanstalten videre til sin hustru Britt Priess, der gennem de seneste 10 år er kommet fast i badet.

God oplevelse for sønner

Allerede for omkring 15 år siden begyndte han at tage sine nu voksne sønner Jakob og Lasse med i badet. Og de kommer her fortsat. Ikke så ofte som deres far, men typisk et par gange om måneden.

- Det var jo en helt vild spændende oplevelse for dem, da de var her første gang.

- Det var jo et gammelt sted, som de ikke havde oplevet tilsvarende. Og så var der de mange nøgne mennesker, der talte til dem. Samtidig skulle de forholde sig til varmen og dampen. Og så var der det kolde bad, griner han og fortæller om sønnerne, der stillede sig op på kanten af karret, og gjorde klar til at hoppe ned i det kolde vand.

- Men det måtte man altså ikke, fik de at vide, siger Jens Lindholm Mortensen og griner igen, inden han konstaterer, at de havde en fed oplevelse.

Det er helbredende

Oplevelsen har også betydet, at sønnerne med tiden er blevet faste brugere af Badeanstalten.

- Jeg tror, det har været medvirkende til, at de - i modsætning til mange af deres jævnaldrende - har fået et naturligt forhold til nøgenhed, siger Jens Lindholm Mortensen, der også vurderer, at Badeanstalten er med til at holde brugerne mentalt og fysisk i gang.

- Det er helbredende at komme her. Ikke kun i forhold til at blive varmet igennem og få massage, men lige så vigtigt i forhold til at møde andre mennesker og opleve det specielle kammeratskab. I Badeanstalten føler man sig velkommen og hjemme. Her er man lige med alle, og det er det, der er det vigtigste, siger Jens Lindholm Mortensen.

Som fast bruger af Badeanstalten kan man med fordel købe et klippekort, der i sagens natur får et »klip«, forud for badet.