Europaparlamentariker Jens-Peter Bonde er død

Jens-Peter Bonde har taget hele turen rundt om EU og var også i 1970’erne landsformand for Radikal Ungdom

6. april 2021, 09.36

På Twitter kalder Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, Jens-Peter Bonde for en »dygtig og saglig EU-kritiker«, som »løftede den danske EU-debat betydeligt«. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

NEKROLOG: Tidligere europaparlamentariker for først Folkebevægelsen mod EF - nu EU - og siden Junibevægelsen Jens-Peter Bonde er død.

Det skete søndag på Arresødal Hospice i Frederiksværk, oplyser familien. Han blev 73 år gammel.

I 1972 gik Bonde imod EF i Folkebevægelsen mod EF. Så kæmpede han 1979-2008 mod unionen i EU-Parlamentet først for Folkebevægelsen, så for Junibevægelsen.

Partipolitisk har Jens-Peter Bonde også taget en lang rejse. I 1966 var han folketingskandidat i Aarhus for De Radikale. Han trak sig som kandidat inden valget i september 1971 og kom ikke i Folketinget.

I 1971-72 var Jens-Peter Bonde landsformand for Radikal Ungdom. Da danskerne 2. oktober 1972 stemte ja til EF med næsten to af tre stemmer, var han med i Folkebevægelsen mod EF.

DKP og Enhedslisten

I 1975 meldte han sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Han sad i partiets ledelse, centralkomitéen, men blev aldrig opstillet som kommunistisk folketingskandidat.

Han kandiderede ved folketingsvalget i 1990 for Enhedslisten, som blandt andet blev stiftet af DKP og Venstresocialisterne.

Efter nej’et til Maastricht-traktaten i 1992 forlod Jens-Peter Bonde DKP og Folkebevægelsen mod EF. Han stiftede Junibevægelsen med Drude Dahlerup, Niels I. Meyer og andre.

I 1974 grundlagde han avisen Det Nye Notat om EU. I 1979 kom han i EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EF og repræsenterede fra 1992 Junibevægelsen.

I 2008 trak han sig fra EU-Parlamentet og overlod sit mandat til Hanne Dahl. Hun blev ikke genvalgt ved parlamentsvalget i 2009. Så blev Junibevægelsen opløst 5. september 2009.

»Hvad nu EU?«

I 2018 udgav Bonde sammen med EU-tilhænger og professor emeritus i europæisk historie på CBS Uffe Østergaard bogen »Hvad nu EU?«.

Heri giver de 10 bud på, hvordan EU-samarbejdet kan reformeres.

Østergaard kalder i et mindeord Bonde for en stor europæer, som »kendte spillereglerne i Parlamentet bedre end nogen«.

- Bondes virke viser med eksemplarisk tydelighed, hvor stor indflydelse man kan få i EU som dansker, hvis man spiller sine kort rigtigt, arbejder hårdt, kan flere sprog og holder ord. Han var en god ven og bliver hårdt savnet, skriver Østergaard.

Jens-Peter Bonde har ikke blot skrevet flittigt som journalist i Notat. Han har udgivet godt 60 bøger om EU. /ritzau/

Indlæser debat...