Stenalderjægerne ved Bølling Sø

Kom helt tæt på stenalderjægerne i ny udstilling på Klosterlund Museum - udstillingen viser fund, der ikke har været tilgængelige for offentligheden før

Udgivet:29. september 2020, 09.38

Læsetid:2 minutter

Nogle af stenalderjægernes byttedyr. Foto: PR-foto

ENGESVANG Museum Midtjyllands arkæologiske udgravninger har siden 1930’erne afdækket sporene fra nogle af Danmarks første beboere, som levede med naturen i området for 12-9000 år siden. En ny udstilling på Klosterlund Museum bringer nu historien om livet blandt de allerførste stenalderjægere frem i lyset. Udstillingen kan ses på Klosterlund Museum fra fredag 9. oktober.

De arkæologiske spor har vist, at Bølling Sø var et hot spot i jægerstenalderen.

Allerede efter istidens afslutning for 11.500 år siden dukkede de første rensdyrjægere op ved søen. I årtusinderne derefter blev området flittigt brugt af jæger-samlere, der levede i små grupper på evig vandring og udnyttede landskabets muligheder fuldt ud. Nogle steder besøgte de kun ganske kortvarigt, men de bedste steder vendte de tilbage til igen og igen.

De tidligste forfædre

Historien om stenalderjægerne ved Bølling Sø er historien om vores tidligste ophav. Det er også fortællingen om tråde, der forbinder nutiden med den fjerneste fortid på en helt konkret måde gennem et ganske særligt landskab.

Udstillingen på Klosterlund formidler, hvordan livet udfoldede sig blandt de tidligste beboere i på netop dette sted. Samtidig gør udstillingen fortællingerne fra fortiden, levende og relevante for de mennesker, som besøger stedet og landskabet i dag.

Faktisk blev Klosterlund danmarksberømt i 1937 som findestedet for de allerførste spor af mennesker i landet. Siden er der dukket endnu ældre fund op, men det ændrer ikke på, områdets status som en lokalitet af national betydning, når det kommer til stenalder.

Den vigtige historie har ikke været tilgængelig for publikum i mange år, og nogle af de arkæologiske fund har aldrig før været udstillet.

Disse våben var med til at brødføde de første jægere ved Bølling Sø. Foto: PR-foto