Tange Sø: Havørnehabitat og en aktivitetsperle for alle

Udgivet:14. september 2023, 10.58

Læsetid:2 minutter

»Det ser også ud til at nutidens børn, unge, voksne og gamle nyder de smukke omgivelser med svømning, shelter overnatning, Søfestival, paddlesport, småbåds sejlads, kajakker og fisketure,« skriver Eva Andersen. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Eva Andersen Borger ved Gudenåen gennem 58 år

TANGE Tak fordi jeg beskrives omgængelig, selvom jeg er borger i Tange by gennem 14 år. Selvom jeg bor tæt ved den stigmatiserede Tange sø, Tangeværket og Energimuseet, der nu er i gang med at blive helt smadret af dem med de rigtige meninger og holdninger til, hvordan rigtig natur skal være. Jeg er bare omgængelig. Hvis vores tidligere lokale folketingsmand, Kristian Pihl Lorentzen, stadig var i Folketinget ville jeg gerne prikke ham på skulderen med et lille: hjælp os!

Jeg bor her bare og er jo helt uden de helt rigtige meninger og holdninger i denne sag.

Jeg nyder bare hver dag at kunne bo i mit billige hus, tæt på denne smukke natur. I dette naturskønne område selvom jeg ikke står for enden af en fiskestang. Området er endda habitat for havørne, men det taler dem med de rigtige meninger ikke om. Det er kun ornitologisk forening, som ved det.

Min familie har endda boet ved søen i over 100 år. Lige siden min farmors forældre var mejere på Ormstrup Gods for omkring 100 år siden. Og efterkommerne forvalter Elsig og farmors søster Magda var lige så heldige også at bo ved søen i Ans på Lille Tinggård. Og den smukke skovløbergård, som vi desværre ikke blev ejere af for 40 år siden, er nu blevet så flot renoveret, og den ligger stadigvæk i de skønneste naturomgivelser i skoven ved søsiden i Ans. Jeg tænker ofte på, at dette skønne område ligner Sejs, Laven og Svejbæk. Her er bare meget billigere at bo.

I flere af min families generationer har søen nu ikke været en spærre for naturen. Tværtimod. Og det ser også ud til at nutidens børn, unge, voksne og gamle nyder de smukke omgivelser med svømning, shelter overnatning, Søfestival, paddlesport, småbåds sejlads, kajakker og fisketure.

Men os, der ser sø og å med de øjne, er nok bare en spærre for dem, der vil fjerne vores alles aktivitetsperle, havørnenes habitat til fordel for laksefiskeri.

Indlæser debat