Medier: Karen Blixen Museum kan overleve med regeringens finanslov

Hvis regeringens finanslovsudspil vedtages, vil Karen Blixen Museum fortsat få bevilling, erfarer medier.

Udgivet:22. marts 2023, 19.02

Læsetid:1 minut

/ Ritzau /

2 måneder siden

KØBENHAVN Karen Blixen Museum Rungstedlund ser ud til alligevel at kunne fortsætte.

Det erfarer Frederiksborg Amts Avis og Ugebladet Hørsholm fra flere uafhængige kilder. Det skriver sn.dk.

Museet ser nemlig ud til at være en del af SVM-regeringens udspil til finansloven for 2023, der efter planen præsenteres torsdag middag.

I forslaget er museet sikret en årlig bevilling på tre millioner kroner. Derudover står museet til en øget bevilling fra Hørsholm Kommune, skriver sn.dk.

Museets fremtid har ellers siden september været usikker.

For da den forhenværende socialdemokratiske regering fremlagde sit forslag til finansloven for 2023, var museet ikke en del af udspillet.

Da nyheden kom frem, sagde museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard, at museet ikke ville kunne fortsætte uden bevillingen. Og at det ville betyde, at det ville lukke "inden for en overskuelig årrække".

- Støtten har kolossal betydning for os, sagde Elisabeth Nøjgaard den 5. september til Kristeligt Dagblad.

- Det er lige akkurat det minimumbeløb, vi har brug for til at kunne fortsætte med at tjene penge selv og have kræfter til at være i dialog med fonde om bevillinger.

S-regeringens finanslovsudspil blev dog ikke vedtaget på grund af folketingsvalget. Og eftersom Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har dannet regering, er det nu dem, der præsenterer et samlet finanslovsforslag.

Museet, der har hjemme i forfatter Karen Blixens barndomshjem i Nordsjælland, er en selvejende institution. Men den holdes i live af finanslovbevillingen.

Det skyldes, at museets egen pengebeholdning, var ved at slippe op, da finansloven blev forhandlet på plads i 2018, og penge fra staten blev bevilget.

I årene fra åbningen i 1991 og frem til 2019 blev museet drevet ved hjælp af forfatterens egen efterladte formue samt indtægter fra salg af hendes bøger og film.

/ritzau/