Hyggeligt møde: Freja på to og Karen på 105

Spændende samarbejde mellem Lokalcenter Tjørnehaven og dagplejen i Galten

Udgivet:30. juni 2018, 10.00

Læsetid:3 minutter

Freja vil gerne op på 105-årige Karens skød og høre en god historie. Foto: Lene Schouborg

GALTEN Venskaber kan opstå i mange situationer og på tværs af mange grænser - også aldersgrænser.

To dagplejere i Galten, Annika og Lis, oplever det, når de rundt regnet en gang om ugen tager dagplejebørnene med på visit på Lokalcenter Tjørnehaven.

Hver gang de kommer, og det er gerne om fredagen, så skal Thor på to år lige hen og sige hej til Børge, fortæller Lene Schouborg, der er pædagogisk leder i dagplejen i Skanderborg Kommune.

Karen på 105 fortæller

Thor og de andre børn skal også hilse på Kathrine og på Karen, der med sine 105 år er den ældste beboer på Tjørnehaven. Det hører gerne med, at Freja vil op og høre historier på Karens skød.

Idé fra Tjørnehaven

Det dejlige møde på tværs af mange generationer er kommet i stand gennem et samarbejde mellem Tjørnehaven og dagplejen.

- Besøgene blev en realitet, efter at aktivitetsleder på Tjørnehaven, Anne Såby Pedersen tog kontakt til mig, fortæller Lene Schouborg.

Nu er besøgene blevet et fast indslag, som både børnene og de de ældre glæder sig til.

- Det at børnene kommer på plejehjemmet gør en kæmpeforskel for de ældre. Det er tydeligt, at der sker noget med de ældre, når børnene kommer på besøg. De er tydeligt, at der flere initiativer fra de ældre og at de kan drage omsorg for de her børn, fortæller hun.

Rum indrettet

Tjørnehaven har indrettet et rum, hvor børnene og de ældre kan mødes.

Anne Såby fortæller, at hun har inddraget de ældre i indretningen af rummet, og de har været med til at købe forskellige legesager.

Børge har sørget for, at der er indkøbt et legetøjstog i træ, og når to-årige Thor er på besøg, går der ikke mange øjeblikke, før de begge to er nede på gulvet og leger med tog.

»Skorstensfejeren«

Hver gang skal de også synge sammen, og det varer ikke længe, før Kathrine begynder at synge »Skorstensfejeren gik en tur« og andre sange fra hendes unge dage. Da Karen dukker op, vil Freja op på skødet og høre historie.

- Det er tydeligt, at børnene nyder den opmærksomhed, de får. De mindste sidder sammen med deres dagplejer og kigger nysgerrigt og får lyst til at kravle rundt, fortæller Lene Schouborg.

Hun lægger ikke skjul på, at hun blev stolt, da hun forleden kiggede forbi og oplevede den specielle, hyggelige atmosfære i legerummet på Tjørnehaven.

- Jeg blev rørt og fik en faglig stolthed over den fokus, der her er på relationer og tværgående samarbejde. Børnene får en god læring,hvor de kan spejle sig i den forskellighed, der er mellem mennesker, og de kan fornemme den tid til ro og nærvær, der er når de besøger de ældre, siger hun.

Når to-årig Thor kommer på besøg, varer det ikke længe, før han og Børge er nede i gulvhøjde for at lege med tog