Bydel i Silkeborg er væk fra ghettolisten

1. december 2020, 11.13

Foto: Martin Ballund

SILKEBORG Boligområdet Lupinvej/Resedavej i Silkeborg er ikke længere på den meget omtalte ghettoliste.

Det fremgår af den liste, som boligministeren netop har offentliggjort.

Silkeborg Kommune har netop også modtaget meddelelsen herom.

Silkeborgs borgmester Steen Vindum besøger derfor i dag boligområdet for at lykønske beboerne, direktørerne og formændene for de to boligorganisationer og lederen af den boligsociale helhedsplan med den positive udvikling.

- Vi har i fællesskab arbejdet målrettet med en række indsatser, som vi nu ser resultatet af. Resedavej og Lupinvej et er et godt, trygt og bynært boligområde, hvor rigtig mange er glade for at bo. Derfor er jeg utrolig glad for den udvikling, som nu gør, at området ikke længere står på ghettolisten. Selv om området ikke længere er på listen over ghettoområder vil vi fortsætte indsatserne, siger borgmester Steen Vindum i en kommentar fra kommunen.

De lokale boligforeninger i områder glæder sig også over resultatet.

- Det er et godt område, som helt klart fortjener at få fjernet ghettostemplet. Vi har et godt samarbejde og en god koordinering med kommunen, siger direktør Flemming Jensen, AAB.

Kollegaen, direktør René K. Rasmussen, fra AB, tilføjer i samme pressemeddelelse:

- Kommunen har intensiveret beskæftigelsesindsatsen, vi har fået fleksible udlejningsregler for at regulere beboersammensætningen, og det boligsociale arbejde i helhedsplanen er blevet styrket og udviklet.

Gennem en række år har området været i en positiv udvikling, hvor den boligsociale indsats har fokuseret på beboernes tryghed og trivsel, uddannelse og beskæftigelse samt forebyggelse og forældreansvar, siger han.

Tilknytning til arbejdsmarkedet

Der ligger fem kriterier til grund for at befinde sig på eller udenfor ghettolisten.

Ét af dem handler om tilknytning til arbejdsmarkedet. Noget som også er prioriteret politisk.

Lokalt er andelen af beboere i området uden tilknytning til arbejdsmarkedet faldet.

Sidste år var andelen udenfor arbejdsmarkedet på 41,4 procent.

I år er tallet faldet til 38,9 procent i år.

Grænsekriteriet er sat til 40 procent, og derfor falder boligområdet nu udenfor på netop dét kriterie.

Hvis kun to af nedenstående kriterier er opfyldt, så er man ikke på listen:

Social indsats virker

Gennem en række år har området været i en positiv udvikling, hvor den boligsociale indsats har fokuseret på beboernes tryghed og trivsel, uddannelse og beskæftigelse samt forebyggelse og forældreansvar.

- Boligorganisationerne og kommunen bakker op om de boligsociale indsatser i området, indsatserne bliver løbende udviklet, og vi kan se, at de virker, siger leder af den boligsociale helhedsplan Mia Butler.

I 2021 begynder arbejdet med en byudviklingsplan for området, som skal være med til at løfte områdets egen identitet og styrke områdets forbindelser til den øvrige by. Det kan fx involvere udvikling af beboerhuset, udenoms arealer og cykelstier gennem området.

Foruden at komme af ghettolisten, så ryger området også af listen over udsatte boligområder. En liste som populært kaldes for "ghetto-light-listen".

Sådan defineres et ghetto-område

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked, eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnitte opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 pct.

4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-65 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

På tur med Natteravnene på Lupinvej og Resedavej.Foto: Jakob Stigsen Andersen
Fakta om boligområdet Lupinvej/Resedavej

Placering: Silkeborg by, 1,5 km fra centrum

Beboere: 1.882

Lejligheder: 760 i 3-etager blokke

Bygget: 1967-70, renoveret 2006-10

Tryghed: Høj i målinger