Midtjyske Meninger: Kulde og varme

Udgivet:22. november 2022, 10.58

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Anne-Marie Rytter Pedersen Låsby

Efter et mildt efterår kom kulden og endda sneen. Fra tocifrede varmegrader til en temperatur på lige omkring nul. Det giver tænderklapren og rejste børster. Og når vi så i forvejen har skruet ned for varmen på grund af energipriserne, så kan man rigtig blive kuldskær, når vinteren kommer. Mon ikke også man kan komme til at fryse lidt ekstra i de her tider, hvor der er krig i Ukraine, og vi nok alle går og bekymrer os om, hvad den krig kan udvikle sig til? Det er utrygt og uhyggeligt, at der kan opstå krige i den verden, vi lever i, og som vi normalt opfatter som civiliseret. De fleste af os oplever nok et vist alarmberedskab, og når der for eksempel dratter et missil ned i Polen, så er jeg i hvert fald i højeste alarmberedskab.

Men i disse kolde tider findes der heldigvis oaser med varme og medmenneskelighed. I weekendavisen læste jeg om spireordningen på Marienlund Plejecenter, hvor unge mennesker er ansat nogle timer om ugen til forskelligt forefaldende arbejde på centret. Men mest af alt er deres opgave at være tæt på beboerne: Spille spil med dem; tage på tur og få en is, men først og fremmest at snakke med de ældre medborgere. Det er dog et fantastisk tiltag, som virkelig kan være til glæde for alle parter: De unge, der får et job, og de ældre, der kan få en at snakke med, der har til opgave at være nærværende - en samtalepartner, som man er ligeværdig med, og som ikke skal vaske ens hår eller skifte ens ble. Jeg er klar over, at det daglige personale har travlt og løber stærkt, men en vigtig samtale er nu engang mest givende, hvis ikke den ene part sidder med et øje på klokken og spidsede ører, fordi der er mange andre, der skal have basal omsorg og pleje.

Jeg tror også på, at samværet mellem unge og ældre kan være virkelig givende for begge parter. Godt, ligeværdigt samvær og gode samtaler er noget, alle profiterer af.

Endelig må det være godt for den faste stab på plejecentrene, at der er unge mennesker, der kender husene, beboerne og rutinerne, så der ved sygdom kan trækkes på spirerne. Når man har valgt at blive spire, så er det helt sikkert, fordi man har en interesse i at være sammen med ældre medborgere, og man kan vel tænke sig, at nogle af de unge mennesker senere vil vælge at arbejde i feltet.

Jeg kan læse, at alle plejecentre kan gøre brug af spireordningen. Det er dog ikke mit indtryk, at ordningen er i brug ret mange steder, og det undrer jeg mig over. Det må da ellers være en win-win-win-situation at have en flok unge spirer.

Indlæser debat