
Hos Karoline Amalie: - Pludselig var østrigsk vin vores niche
Restaurant Karoline Amalie og firmaet Østrigsk Vinimport hænger sammen hos Rikke Brockstedt og Kristian Evensen-Smith
Udgivet:19. september 2023, 14.56
Læsetid:5 minutter
- Vi synes, at de meget aromatiske vine med høj syre passer rigtig godt til vores mad, siger Rikke Brockstedt.
Werner Achs. Christoph Hoch. Johannes Trapl. Johannes Zillinger. Fire navne med en fællesnævner: Her er tale om østrigsk vin.
En anden fællesnævner er, at dråberne alle er gode eksempler på, hvad Restaurant Karoline Amalie med stor glæde serverer for gæsterne i Virklund.
Vinen på den lokale restaurant er og bliver østrigsk.
Mindst én gang om året rejser Rikke Brockstedt og Kristian Evensen-Smith på vintur til alpelandet.
Restauratørparret besøger vinbønder, lader sig inspirere og køber ind.
Kristian og Rikke er for længst faldet for den bjergrige nation midt i Europa, og hvad vin angår, er det over 20 år siden, at man valgte side til fordel for Østrig.
Det er en særlig historie om, hvorfor Rikke Brockstedt fik øje på netop den vin før de fleste andre i Danmark.
I dag er udvalget stort og ganske udbredt mange steder. Men sådan har det ikke været altid.
Den reneste vin
Ægteparret Stefanie og Georg Almasy er her ikke længere. Men for snart 60 år siden kom de til Silkeborg fra Østrig på grund af arbejde.
Georg Almasy havde fået en stilling på Neckelmann, og familien slog sig ned i Virklund.
- Stefanie fandt ud af, at hun ikke kunne tåle vin på grund af allergi. Men østrigsk vin reagerede hun ikke på. Det er det reneste vin i verden, så Stefanie fandt på at importere ved tanken om, at der jo nok var mange andre end hende selv, der også havde problemer med allergi, fortæller Rikke Brockstedt.
- Stefanie fik idéen til firmaet Østrigsk Vinimport. Hun og Georg gjorde tingene sammen, men det var Stefanies firma, fortæller Rikke Brockstedt.
Hun åbnede Restaurant Karoline Amalie i 1994, og det var cirka samtidig med opstart på vinimporten hos ægteparret Almasy.
- De kom løbende med vinprøver til os, fordi det jo var en god indgangsvinkel for dem i Danmark. Vi syntes bare, at det var super lækkert, og et år prøvede vi alene at sætte østrigsk vin til vores julemenu. Georg var sikker på, at det ville gå helt galt for os med julemenuen, fortæller Rikke Brockstedt.
Heldigvis gik det modsat.
- Gæsterne tog godt imod det og var glade for vinen. Så det var super fedt, og pludselig var østrigsk vin vores niche. Vi synes, at de meget aromatiske vine med høj syre passer rigtig godt til vores mad. Vin fra det kølige klima. Det er spot on for os - også prismæssigt, og vi er slet ikke færdige endnu med at nørde østrigsk vin. Miljøhensyn og bæredygtighed spiller ind.
- På Karoline Amalie har vi aldrig haft oversøisk vin. Vi vil gerne have, at det skal være så lokalt som overhovedet muligt. Vi skal passe på vores verden, og i den henseende kommer vi ikke tættere på et vinland end Østrig. Og producenterne dernede tager den grønne omstilling alvorligt. De har altid været foran på økologi, og Østrig har den skrappeste vinlov i verden, fortæller Rikke.
I forbindelse med Stefanie Almasys død var Østrigsk Vinimport i Virklund tæt på at lukke én gang for alle.
- Georg kom til os med bøjet nakke. Han kunne ikke overse at fortsætte og planlagde at sende al vin tilbage til leverandørerne i Østrig. Men så kiggede Kristian og jeg hinanden i øjnene. Vi var så glade for deres vin, at vi ville overtage firmaet. Så blev Georg glad, og for os kom det hele som en kæmpe overraskelse. Men Kristian og jeg var helt enige om at gøre det, fortæller Rikke Brockstedt.
40 vine linet op
Relationen til Stefanie og Georg opbyggedes uomtvisteligt på vin.
- Stefanie var vanvittigt dygtig til at lave mad. En dag inviterede de, og hun lavede den helt store middag med 40 vine linet op. Så kunne vi begynde fra en ende af. Senere, efter at vi havde overtaget Østrigsk Vinimport, var vi flere gange dernede sammen med Georg. Så kørte han os rundt til producenterne, fortæller Rikke Brockstedt.
- Georg Almasy havde fat i alle de store - FX Pichler og Bründlmayer for eksempel, de dyre producenter, som ikke var i Danmark i forvejen på det tidspunkt. Georg kunne vælge og vrage, fortæller Rikke Brockstedt.
Efterfølgende erfarede man, at interessen for Østrig voksede andre steder i Danmark. Større vinfirmaer overtog importen fra de største og meste kendte producenter.
- De store vine får vi stadig via parallelimport. Men vi synes, at det er sjovere at gå i en lidt andet retning, noget der passer godt til vores forretning, hvor producenten er med på at sælge én palle om året. Og på den måde har vi fundet noget, som er helt tiptop via gode relationer.
Restaurant Karoline Amalie holder åbent på fredage og lørdage, og det er 100 procent med østrigsk vin.
- Vi går stadig all in. Det er bare ærgerligt, hvis ikke man har lyst til vin fra Østrig. I starten sagde nogle nej. I dag sker det aldrig, så det har virkelig rykket sig.
Biodynamisk vin
Biodynamiske produkter og naturvin er noget af det, som er på kortet på Uglesøvej, blandt andet i forbindelse med social dining-aftener. Et tiltag, som er et stort tilløbsstykke på udvalgte fredage og lørdage.
- Det er en kæmpe succes. Social dining varer tre timer, og på den tid kan folk godt nå at drikke ret meget vin. Det er en fest hver gang, og ofte kommer folk i grupper. Det kan være cykleholdet, naboerne på vejen eller virksomheder, der bruger det som teambuilding, fortæller Rikke Brockstedt.


Indlæser debat