Leder: Livets skyggesider skal også dækkes

25. februar 2020, 12.44

Foto: Martin Ballund

Det føles som et overgreb at blive udsat for indbrud.

At komme hjem til et hus, gennemrodet af en fremmed. Af en tyv, som er trængt ind i privaten med børnebilleder på væggene og snavstøj i vasketøjskurven. Som i øvrigt også er gennemsøgt efter værdier.

Hver dag omtaler Midtjyllands Avis indbrud og andre kriminelle gerninger, hvor mennesker er ramt og krænket. Det er vores opgave, og vi går mere detaljeret til værks end de landsdækkende medier. Vi skriver for eksempel på hvilken vej, der er begået indbrud.

Det er der flere forklaringer på. Politiet benytter enhver lejlighed til at gøre opmærksom på, at de er afhængig af borgernes øjne. Politiet vil hjertens gerne have tip fra borgere, der oplever noget mistænkeligt.

Opklaringsprocenten for indbrud er med sine cirka fem procent ikke imponerende. Men når gennembruddet sker, er det ofte på baggrund af henvendelser fra borgerne. Så når vi skriver om indbrud på Sortbærvej i Sejs-Svejbæk, bliver beboerne på Sortbærvej mere opmærksomme. Måske var der noget mistænkeligt ved den varebil, der kørte rundt i kvarteret?

Omtalerne har tillige en forebyggende effekt. Når man læser om indbrud på vejen, kan det styrke motivationen til at sikre sig bedre. Måske med en alarm? Eller med nabosamarbejde, så man bliver bedre til at passe på hinandens hjem.

Vi får nogle gange at vide, at vi øger utrygheden i samfundet ved at skrive om den slags. Men din daglige avis er et spejl af virkeligheden, hvor du bor. Derfor bringer vi også forebyggende information og benytter enhver lejlighed til at pointere, hvor lidt kriminalitet, vi har i Silkeborg. Senest da vi for nylig fokuserede på, at der aldrig tidligere har været så få anmeldelser til politiet i Silkeborg Kommune. At det er adskillige år siden, kommunen oplevede et drab. At der er langt mellem røverierne. At det ikke i nyere tid er sket, at et ældre menneske er blevet slået ned på gaden.

Desværre oplever vi, at politiet gradvist indskrænker oplysningerne til pressen. Det gælder helt ned til banale sager, som når en cyklist bliver påkørt i Østergadekrydset. Det er uheldigt. For når Midtjyllands Avis får informationer om uheld, brande, indbrud og lignende, oplever vi ofte, at »nyhederne« hurtigt florerer på sociale medier, der er arnested for usande rygter og vandrehistorier.

Derfor er der behov for medier, der professionelt indsamler og formidler korrekte informationer fra ordensmagten. Det kunne jo være, der skulle fokus på det lyskryds, så cyklisterne ikke bliver kørt ned?

Derfor er åbenhed vigtigt.

Og derfor skal også livets skyggesider dækkes.