Region Midtjylland flår førertrøjen af Silkeborg Sygehus

Udgivet:15. september 2023, 10.42

Læsetid:2 minutter

Hårde prioriteringer skal der til, når budgettet er skrabet. Men når det kommer til Region Midtjylland besparelser på Silkeborg Sygehus, er det simpelthen en forbier, der kommer til at koste på renommeet og som blot vil skubbe problemerne ud til kommunen, påpeger Bent Madsen, Thomas Black og Ulla Gram fra FH-Silkeborg. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Bent Madsen Thomas Black og Ulla Gram. Formand og næstformænd FH-Silkeborg

SYGEHUS Tænk sig, at vi i Silkeborg har Danmarks mindste, men allerbedste sygehus. Drømmen om et supereffektivt sygehus har levet mange steder i landet, men i Silkeborg er det faktisk lykkedes. Og det er man med den nye budgetaftale ved at sætte over styr.

I FH Silkeborg er vi helt med på, at Region Midtjylland har haft en utaknemmelig opgave, da der skulle lægges budget for 2024. Manglen på midler til at veje op for inflation med mere er primært regeringens ansvar, og det skal ikke stå for regionens regning.

Det skal derimod den noget tvivlsomme prioritering af de sparsomme midler, der betyder, at Silkeborg Sygehus skal fjerne akutte medicinske sengepladser, og at førerpositionen inden for knæ- og hofteoperationer bliver særdeles svær et opretholde.

Silkeborg Sygehus er ellers så veldrevet og effektivt, at flere ministre nysgerrigt har slået turen forbi. Det er nok snart slut med den slags inspirationsbesøg.

Nedskæringerne vil koste arbejdspladser, og så vil det desværre også koste uddannelsespladser, der ellers er så vigtige, når vi skal sikre, at der er medarbejdere og kompetencer nok til at drive et sundhedsvæsen i en nær fremtid med en aldrende befolkning. Ja, det er ikke mange dage siden, Robusthedskommissionen italesatte behovet for netop at sikre arbejdskraften fremadrettet.

Et andet problem med besparelserne på sygehuset er, at opgaverne jo ikke forsvinder. De sendes blot videre til Silkeborg Kommune, der – ligesom Region Midtjylland – er udfordrede på økonomien. Det er lige præcis den slags økonomiske kassetænkning, vi ikke har brug for mere af.

Alt i alt synes vi, at det er forkasteligt, at Silkeborg Sygehus nu skal straffes for at gøre akkurat, som politikerne har bedt dem om: at lave et effektivt sygehus.

De konstante besparelser på den regionale (og den kommunale for den sags skyld) velfærd, er noget, fanden har skabt. Eller rettere er det noget, regeringen har skabt. De skæve prioriteringer er til gengæld noget, Region Midtjylland må tage ansvaret for.

Indlæser debat