Midtjyske Meninger: Enegang versus fællesskab

13. januar 2021, 12.25

Som udgangspunkt har jeg det okay med en smule civil ulydighed. Tilsvarende syntes jeg også, det er fint, at man ikke altid blindt følger udstukne retningslinjer, men i stedet tør udfordre systemet på en raffineret måde. Men i min optik er det desværre ikke, hvad der sker, i den omdiskuterede sag, hvor butikken Laura Thomsen Luxury, går stik mod alle corona restriktioner.

Men det retfærdiggør bare ikke, når butiksejere laver særregler for dem selv, under henvisning til, at det er for kundernes skyld. Det er i stedet både plat og tarveligt.

Jesper Grønkjær

Jeg er fuld af forståelse for, at man kan føle sig fanget i en uretfærdig situation. På den måde giver det ikke mening, at visse butikker er lukkede, fordi deres sortiment består af tøj, bøger, elektronik, kosmetik osv. mens det er helt legalt, at selvsamme typer produkter må sælges i f.eks. Bilka. Det skriger til himlen. Men det retfærdiggør bare ikke, når butiksejere laver særregler for dem selv, under henvisning til, at det er for kundernes skyld. Det er i stedet både plat og tarveligt.

Med 160 aflyste jobs og med huller i systemet, der har bevirket, at jeg ikke har kunnet modtage regeringens hjælpepakker, så har jeg også været både presset og frustreret. At se sit livsværk igennem 30 år smuldre er ikke sjovt. Men hvis alle os, der føler os behandlet forkert, vælger at gå enegang og gradbøje reglerne for egen vindings skyld, så bliver her hurtigt Vollsmose-agtige tilstande. Faktisk er det de få, der bryder reglerne, der er med til, at alle vi andre i samfundet risikerer at få forlænget, de deprimerende restriktioner. Dertil kommer selvfølgelig hele det sundhedsmæssige perspektiv, når man går mod myndighedernes anbefalinger.

Jeg begræder også verdenssituationen, men jeg trættes af folk, der konstant skal brokke sig. Når regeringen lukker samfundet, så er der en befolkningsgruppe, der ryger til tasterne for at svine politikerne til. Men når regeringen ikke gør nok for at bekæmpe sygdommen, så skal de også have kritik. Uanset hvad der sker, så er der folk, der skal brokke sig, som om de tror, politikerne selv havde ønsket denne ulykke. Personligt tror jeg, de fleste folkevalgte arbejder utrolig hårdt for at gøre forholdene tålelige, og at de bruger stort set alle vågne timer på at gøre det bedst muligt for flest mulige.

Vi er alle trætte af, at vi ikke kunne holde den nytårsaften vi havde ønsket os og vi er også ærgerlige over at den runde fødselsdag, brylluppet, konfirmationen m.m. ikke kan afvikles som planlagt. At vi bliver begrænset i vores sociale relationer eller vaner i dagligdagen er også til at blive vanvittig over. Selv sommerferien i sydens sol og skiferien må vi undvære.

Læs også
Efter julegavebytte: Butiksejer nægter at betale bøde på 10.000 kr.
+Abonnement

Men når man ser, hvordan der trods alle advarsler og opfordringer er folk, der alligevel fester ufortrødent, eller blæser på regler om mundbind, forsamlingsforbud og nedlukning, så kan man ikke undgå, at synes de er med til at smadre det for resten. Så handler det ikke om at få byttet en hue i en butik, men om at se stort på fællesskabet.