Ekspert: Ny viden kan ændre på PFAS-anbefalinger

Overlæge fra ekspertgruppe mener ikke, at det giver mening at teste alle gravide for PFAS.

Udgivet:02. august 2022, 16.27

Læsetid:2 minutter

/ Ritzau /

KØBENHAVN Det kan godt være, at de gældende anbefalinger for gravide og ammende, der har været udsat for de giftige PFAS-stoffer, bør laves om.

Det siger Niels Ebbehøj, der er overlæge på arbejds- og socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus.

Han har siddet med i den ekspertgruppe, som har rådgivet Sundhedsstyrelsen om de skadelige effekter af PFAS.

Tre af de i alt 14 medlemmer af gruppen har kritiseret Sundhedsstyrelsen for at konkludere, at gravide og ammende, der har været udsat for PFAS, ikke bør være bekymret.

Så langt vil Niels Ebbehøj dog ikke gå.

- Vi kan sagtens stå på mål for den rapport, der ligger. Den er lavet på det vidensgrundlag, der forelå på det tidspunkt.

- Siden er der kommet to nye amerikanske vurderinger, som peger i retning af, at referenceværdien måske skal være lavere. Det skal vi selvfølgelig tage med i overvejelserne, når vi skal mødes i ekspertudvalget igen. Hvad det så betyder for håndteringsstrategien, er mere usikkert, siger han.

Niels Ebbehøj erkender, at der er skabt en usikkerhed, som kunne være undgået, fordi ekspertgruppen ikke har fremlagt et mere detaljeret forslag til, hvordan PFAS skal håndteres, og hvordan man tester kommende gravide.

Flere partier har foreslået, at man tilbyder en blodprøve til alle, der overvejer at blive gravide, og som bor i områder, hvor der er konstateret høje forekomster af PFAS.

Niels Ebbehøj advarer i den forbindelse mod, at det kan blive dyrt, hvis man ikke skærer målgruppen fornuftigt til.

- De penge kan vi bruge langt bedre til forebyggelse og oprydning efter eksisterende forureninger, siger han.

Overlægen foreslår, at man går strategisk til opgaven, som man har gjort med de brandmænd, der er under mistanke for at være blevet påvirket af PFAS-stoffer.

- Her har man udpeget personer, hvor vi ved, at sandsynligheden for en høj forekomst af PFAS er størst.

- Enten, fordi de har arbejdet med stoffet, bor ved steder med høj forekomst eller fordi de har spist kød fra køer, der har græsset der, siger han.

Ekspertgruppen blev nedsat sidste efterår og fik til opgave at rådgive om mulige helbredseffekter af at blive eksponeret for PFAS-stoffer over længere tid.

Det skete i kølvandet på fundet af høje koncentrationer af PFAS-stoffer nær Brandskolen i Korsør.

PFAS er en kategori af fluorholdige stoffer, der blandt andet er benyttet i tæpper og imprægnering. Og fordi stoffet er brandhæmmende, har det også været anvendt i brandslukningsskum.

PFAS-forbindelser ophobes i blod, lever og galde hos mennesker og dyr. Det nedbrydes kun langsomt i kroppen.

/ritzau/