
Mette Frederiksen: Vores syn på uddannelse i Danmark er gammeldags
- Vi har behov for at tænke uddannelse som noget, der foregår i hele vores liv, mener statsministeren.
Udgivet:07. februar 2023, 13.53
Læsetid:2 minutter
- Vi tænker uddannelser for gammeldags i Danmark. Vi har behov for at tænke uddannelser som noget, der foregår i hele vores liv og arbejdsliv, siger Mette Frederiksen.
1 måned siden
KØBENHAVN Et af regeringens største fokuspunkter er en reform af uddannelsessystemet, hvor der lægges op til at forkorte visse kandidatuddannelser med ét år.
Inden længe vil regeringen fremlægges sit udspil, som er et opgør med den måde, som vi tænker uddannelser på i dag. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag i Folketingssalen under spørgetimen.
- Vi tænker uddannelser for gammeldags i Danmark. Vi har behov for at tænke uddannelser som noget, der foregår i hele vores liv og arbejdsliv.
- Måske skal vi tænke et uddannelsessystem, der passer bedre til os mennesker og vores arbejdsmarked. Engang, for ikke så mange år siden, var universitetsuddannelser for de få.
- Især for dem, der skulle specialisere sig og forske. Men i dag er det en uddannelsesvej for rigtig mange, siger hun.
Hun mener, at universitetet er blevet en hovedvej gennem uddannelsessystemet. Men mange unge på uddannelserne mener, at der er for lidt undervisning, for lidt feedback og for store hold.
Det fører til for stor ensomhed, og ultimativt at nogen dropper ud, mener statsministeren.
Derfor vil regeringen forkorte universitetsuddannelser og bruge pengene på højere kvalitet, mere undervisning, mere vejledning, mindre hold og mere feedback. Det skal kombineres med en tættere kobling til erhvervslivet.
- En meget tættere kobling til erhvervslivet og dermed det arbejdsmarked de skal ud på efterfølgende. Vi vil gerne have, at det bliver lettere at gå fra studie til arbejdsliv.
- Vi vil rigtig gerne have, at flere tænker, at uddannelser er noget, man vender tilbage til i arbejdslivet.
- Hvis man for eksempel har taget en etårig kandidatuddannelse, er det vores ønske, at man senere, når man har arbejdet i nogle år, kan vende tilbage til universitetet og dygtiggøre sig endnu mere, siger hun.
/ritzau/