Midtjyske Meninger: Takt og tone i videodeling

12. september 2019, 12.42

Foto: Martin Ballund

Forleden samlede jeg ind for en velgørende organisation. Det er desværre ikke noget, jeg kan prale med at gøre år efter år, men én gang skal jo være den første. Det var hyggeligt og indbringende, og ikke mindst så var det i en god og vigtig sags tjeneste. Organisationen har fokus på at bekæmpe digitale krænkelser og mobning, og det må jo siges at have en høj relevans i disse tider.

Nu er vores børn kun ni og seks år gamle, og vi har endnu ikke behøvet løfte så mange pegefingre hvad angår opførsel på nettet. Det mest spændende for dem er stadig fodboldvideoer, og det sidder man så i sit stille sind, og ønsker det skal blive ved med mange år endnu! Det lyder jo som om, man fuldstændig uden skyld og helt uvidende kan ende i cyberspace helt uden tøj på. Jeg synes, det er rigtig synd for de piger - lyder det primært som om, det er - der ligger til skue for Gud og hver mand på det store stygge internet. De er landet der uden tøj på og uden at have givet samtykke, og det må være rigtig træls på godt jysk - når man ikke selv har givet lov til det.

Der fandtes ikke mobilvideokameraer, da jeg var ung og sprød og ikke kunne konsekvensberegne ret langt. Og det skal jeg sikkert prise mig lykkelig for, for jeg var muligvis selv faldet i fælden - »det-kunne-da være-sjovt-og-frækt-lige-at-filme-det-her-synes-du-ikke?«. Men jeg sidder nok med en lillebitte, kedelig og irriterende bagklog tanke: Hvis man siger ja til at blive filmet og lægger sit korpus til skue på en video - så er der vel også altid en vis risiko for, at den video kan ende i hænderne på den forkerte og blive delt?

Når det er sagt, er det da uhyggeligt, at nogle deler sådan noget uden andres tilladelse. Er det primært fyre, der gør det, og er det for at prale, eller er de bare utroligt dårligt opdraget? Måske endda tilsat et nedgørende kvindesyn? Der må sidde nogle forældre med en dårlig smag i munden over, at deres unger sværter andre til på den måde. Sikkert i kådhed, fuldskab, vildskab, under gruppepres og alt muligt andet. But anyways. Det er bare ikke i orden.

Men tilbage til den video. Hvis den ikke bliver optaget, kan den ikke distribueres. Selvom det er sjovt og frækt og alt muligt andet. Hvis optagelsen sker uden at de/den medvirkende ved det, så er det selvfølgelig endnu mere uhyggeligt. Så skal unge piger (eller sker det også for drenge?) jo begynde at bede deres kammerater/kærester/dates lægge mobilen ud i garderoben før action. Skræmmende.