Leder: Det veltimede hold-kæft-bolsje

19. maj 2020, 12.47

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Brynene vil være rynkede, mistroen lure, og konspirationsteoretikerne vil kun midlertidigt lade dommedagsprofetierne om snarlig lukning af sygehuset på bakken hvile efter dagens udmelding fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S) om en markant styrkelse af Regionshospitalet Silkeborg.

Efter års frustrationer over en oplevet, systematisk vanrøgt og udsultning af byens store arbejdsplads og nu syv-foldige vinder af titlen som Danmarks bedste mindre hospital, skal der mere end søde ord og et flerårigt hold-kæft-bolsje i millionstørrelsen til for at genoprette tilliden til, at Regionshospitalet i Silkeborg er sikret for eftertiden med ro og penge til at fungere som det innovative, arbejdende eksperimentarium ud i nye måder at drive hospitalsvæsen på, som sygehuset er blevet kendt og respekteret for i ind- og udland.

Men lader vi nu tvivlen komme den anklagede til gode, så er det skåret ind til benet bare en god nyhed, når Anders Kühnau i dag melder ud, at han sætter sig i spidsen for en udviklingsplan for hospitalet i de næste 15 år. Der er tale om en etape 1 med opdatering og renovering for 30 millioner kroner oven i de cirka 35 millioner kroner, der allerede var afsat i 2020 og 2021. Dertil kommer en senere etape 2 med yderligere løft i samarbejde med Silkeborg Kommune og områdets vigtige, praktiserende læger.

Det er værd at bemærke, at Kühnau understreger Regionshospitalet Silkeborgs status som udviklingshospital for hele Region Midtjylland. Det forpligter, og det skal de ansatte på bakken notere og finde ro i, så de ikke længere behøver at frygte at miste deres job og stoltheden over at være en del af en arbejdsplads med en helt særlig ånd.

Det siger sig selv, at Anders Kühnaus udspil i slipstrømmen af den uendelige Fredberg-sag naturligvis bliver godt og grundigt motivfortolket, og det er bemærkelsesværdigt, at det lige pludselig bliver muligt med et markant løft af det lokale hospital. Mange vil trække på smilebåndet af timingen og forsøget på at ændre dagsordenen og den aktuelle historiefortælling om Regionshospitalet Silkeborg.

Men kan man tale om noget som helst positivt i kølvandet på Ulrich Fredbergs exit, må det være millionerne, der kom rullende ud af det blå i dag.

Så lad os glæde os over fakta og i samme åndedrag forpligte hinanden i et fortsat fokus på at bevare en stor, lokal arbejdsplads og vigtig aktør, når det kommer til at udvikle det danske sundhedsvæsen.

For selv de største hold-kæft-bolsjer har det jo med at forsvinde.