Mindeord: Der skete altid noget, når Hanne var i nærheden

»Hun gik hele vejen, når der var problemer, som skulle løses.« Det skriver Søren Goldmann blandt andet om sin tidligere kollega i Them Byråd, Hanne Bjertrup, der er død i en alder af 74 år

6. juni 2020, 08.00

Ud over at være en meget dygtig og engageret politiker var Hanne Bjertrup også nærmest personligt perfekt, når det gjaldt hendes udseende og påklædning. Foto: Jens Anker Tvedbrink

MINDEORD: Tidligere byrådsmedlem i Them Kommune, Søren Goldmann, Them, har skrevet følgende mindeord over Hanne Bjertrup, Silkeborg, der sad i byrådet i Them fra 1986 til 2002:

Jeg lærte Hanne Bjertrup at kende, da hun blev valgt til Them Byråd i 1986 på en Borgerliste. Her havde vi et tæt samarbejde, indtil hun stoppede byrådsarbejdet med udgangen af 2002.

Hanne var en yderst markant person i byrådsarbejdet, og hun gik sjældent på kompromis med sine meninger. Hun var særdeles farverig og altid meget rap i replikken. Der skete altid noget, når Hanne var i nærheden. Hun var grundig i byrådarbejdet - satte sig godt ind i tingene og var altid godt forberedt til møderne.

De store interesser

Skolevæsenet, fritidsområdet og Teknisk udvalgs opgaver havde Hannes store interesse. I mange år var hun formand for Teknisk udvalg, og det var et område, som hun fandt stor interesse i.

»Tænk sig at spildevand og affald kan være så spændende at have med at gøre,« sagde hun på et tidspunkt.

For egentlig skulle man ikke tro, at hun blev besnæret af at gå rundt på rensningsanlæggene og fordybe sig i sådanne ting. Hun var personligt nærmest perfektionist med sit udseende og påklædning.

Også det nære samarbejde med de kommunalt ansatte ved park- og vejområderne holdt hun af, og hun gik hele vejen, når der var problemer, som skulle løses. Og selv om hun indimellem fik nogle knubs, så rejste hun sig hurtigt og arbejdede videre med opgaverne. Intet var for stort eller for småt for hende.

Hanne var også med i forskellige anledninger, når Them Kommune skulle repræsenteres. På den måde blev hun også hurtigt en kendt person i andre af de omkringliggende kommuner. I affalds-samarbejdet og i det tværkommunale Naturgas-samarbejde. Hvis ikke Hanne havde tid til af være med, blev der altid spurgt: »Hvor er Hanne? Hvorfor er hun ikke med?«

På rejse til Letland

Efter kommunismens fald i begyndelse af 1990’erne blev Them Byråd enige om at etablere en venskabskommune i det aller-østligste Letland. I 1994 blev den første delegation sendt fra Them til Gulbene, som kommunen derovre hedder. Hanne var med på denne første delegation, og en af hendes største betænkeligheder var, hvordan hun nu skulle tage bad og få ordnet sit hår derovre, når bekvemmelighederne var yderst begrænsede.

Da hun efter en uge var hjemme igen, fortalte hun om de udfordringer, hun havde mødt på turen.

»Ved ankomsten på det yderst beskedne hotel i Gulbene råbte jeg: Hjælp, jeg vil hjem! Men ved mødet med folk derovre smeltede mit hjerte totalt. Og da ugen var omme, og vi skulle hjem igen, ønskede jeg at blive derovre meget længere.«

For indenunder det hårde og kontante ydre var der en person med et hjerte af fløjl.

Hanne var en personlighed, som man kun møder sjældent. Jeg var heldig at have et tæt samarbejde med Hanne, og selv om vi ikke altid var enige, så holdt vi meget af hinanden og respekterede hver især vores enigheder og uenigheder.