Ny uro: Europæiske bankaktier falder på stribe

Uro omkring Deutsche Bank har fredag trukket bankaktier i hele Europa ned. Analytiker ser ingen oplagt årsag.

Udgivet:24. marts 2023, 14.33

Læsetid:2 minutter

Tyske Deutsche Bank er blevet genstand for nervøse investorers opmærksomhed, og bankens aktieværdi falder fredag med over ti procent. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

2 måneder siden

KØBENHAVN En stribe europæiske bankers aktier falder fredag i værdi. Ifølge det amerikanske erhvervsmedie CNBC sker det tilsyneladende i kølvandet på, at prisen for en forsikring mod et kollaps i den tyske storbank Deutsche Bank er steget.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters nåede prisen sit højeste niveau i fire år.

Når prisen på en forsikring stiger, er det udtryk for, at risikoen for et kollaps antages at være steget.

Deutsche Banks egen aktie er i fredagens handel faldet med over ti procent i værdi ved klokken 14.15.

Den dårlige stemning har spredt sig til andre europæiske banker. Tyske Commerzbank, britiske Barclays og franske BNP Paribas samt Société Générale er alle faldet med seks procent eller mere i værdi ved 14.15-tiden.

- Det har givet anledning til nervøsitet i markedet. Det har trukket hele banksektoren med ned, siger senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

I Danmark er bankerne også de aktier, der klarer sig dårligst i det danske eliteindeks, C25. Her ligger Danske Bank, Jyske Bank og Nordea i bunden ved 14.15-tiden.

- Der er ikke nogen direkte anledning til det. Investorerne er ude at teste den europæiske banksektor af. De leder efter sprækker i systemet. Nu tester man Deutsche Bank af og ser, om det kan holde til presset, siger Mikkel Emil Jensen.

Nervøsiteten i banksektoren stammer ifølge Mikkel Emil Jensen fra den amerikanske Silicon Valley Bank, der kollapsede og måtte overtages af myndighederne, samt den schweiziske bank Credit Suisse, der måtte opsluges af sin rival UBS.

Begge banker kom i problemer, da en ualmindelig stor del af kunderne ønskede at flytte deres penge ud af banken.

Af forskellige årsager var de to banker dårligt rustede til at klare kundernes ønsker.

Ifølge Mikkel Emil Jensen har Deutsche Bank haft problemer tidligere, men de er ifølge analytikeren ikke noget, der bør skabe nervøsitet om bankens overlevelse.

/ritzau/

Indlæser debat