Mindeord: En Lemming-families sidste søn er stille sovet ind, og en æra er slut

Verner Møller og hans søskende voksede op i Lemming under ledelse af en hård far. Nu er Verner Møller som den sidste af de 10 søskende død i en alder af 91 år

Udgivet:08. december 2022, 11.35

Læsetid:2 minutter

Efter hustruens død i barselssengen kom Chr. Møller til at stå alene med de 10 børn. Han ses her mellem de to døtre, mens Verner Møller står til venstre bag sin far. Foran Verner er det familiens yngste, lillesøsteren Antoinette, der gik bort i efteråret.

1 måned siden

MINDEORD: På vegne af efterlevende niecer og nevøer har Jan Møller, Silkeborg, skrevet nedenstående mindeord. Han er søn af Tage, der var den første i søskendeflokken, der døde.

Når man har sagt Verner Møller, eller blot Møller i Lemming, Nisset og omegn, så kom smilet automatisk frem ved tanken om alle de gange, hvor Verner tog en gryde frem og gik rundt blandt gæsterne og sang en gammel vise fra revyen i Lemming. Med ønsket om, at folk have gemt lidt til spillemanden.

Verner (91) blev den sidste af ti børn efter kørelærer, vognmand og husmand Chr. Møller, Lemming Østerby, der stod alene med børnene efter hustruens død i barselssengen i 1934 kort efter datteren Antoinette var blevet født og derfor naturligt blev opkaldt efter sin mor.

Verner Møller sov ind den 6. december på Toftevang i Them.

Ifølge de få, jeg har haft lejlighed til at tale med om livet i Lemming i tiden fra 1934-1950, var det ingen dans på roser for 10 børn uden en mor i hjemmet. Fattigdom før, under og efter krigen gjorde det til en hård og svær opvækst for børnene, der ofte måtte gå let påklædt i skole uden fodtøj i sne og frost.

I skolestuen blev de varmet igennem, inden de igen skulle hjem til de daglige pligter under ledelse af en hård far. Han gik ikke af vejen for at dele ud af pisk og lussinger, hvis ikke der blev sunget og spillet ordentligt til hans violinspil. I det hjem var livets succeskriterie, at du skulle kunne bestille noget, køre bil, synge, spille og danse. Så kan du klare dig livet igennem, var Chr. Møllers mantra.

Børnenes far, der også var slagter og i en periode var indehaver af slagterforretningen i Lemming, lærte dem, der havde interesse, slagterfaget, hvilket fik flere af dem til at tage faget som livsstilling på de lokale slagterier i Silkeborg (Andelen og Koopmann). En enkelt drev i mange år hjemmeslagtning sammen med sin søn og barnebarn til Chr. Møller.

Verner Møller kom gennem det meste af sit liv til at arbejde som tekstilarbejder ved Neckelmann.

Han bisættes fra Lemming Kirke torsdag den 15. december kl. 13. Så må de efterlevende nevøer og niecer vise deres sangkundskaber under bisættelsen

Verner efterlader en datter, Lene.

Æret være Verners minde

Indlæser debat