Midtjyske Meninger: Hjemsøgte huse

24. februar 2021, 12.45

De sidste par dage, har man i avisen kunne læse om en ulykkelig ejer af et hus i Hvinningdal, hvor huset bliver hjemsøgt af den tidligere ejer.

Hjemsøgte huse er typisk noget man forbinder til gamle herregårde, hvor en ulykkelig hændelse har haft den konsekvens, at den tidligere beboer går rundt om natten med et hvidt lagen over sig og rasler med kæderne.

En hurtig Google-søgning under emnet »sådan slipper du af med spøgelser«, giver et par gode råd, som f.eks. at tænde 3 stearinlys og bede en bøn. Hvis det ikke virker, foreslår artiklen, at man kontakter en professionel clairvoyant.

I vores moderne verden ringer man til ordensmagten, som på venligste vis tager den ubuden gæst med og slipper gæsten løs et fjernt sted i byen (f.eks. den nærmeste politigård) i en forhåbning om, at gæsten ikke kan finde tilbage.

I gårsdagens nyhed om emnet kan man læse, at gæsten (som er den tidligere ejer af huset) typisk vender tilbage dagen efter, det er også hændt, at han vender tilbage samme dag. At den uheldige nye husejer har haft besøg af den tidligere ejer, nu hjemløs, 14 gange og hver gang må man reparere de skader, der er opstået.

Jeg kan forstå, at man de senere år har tilført flere penge til psykiatriområdet, men kritikere siger også, at det ikke kan opveje de nedskæringer, som ligger forud for dette. Jeg skal ikke gøre mig klog på, om der er penge nok på området, men det er jo nok tydeligt for de fleste, at den tidligere ejer har nogle psykiske problemer, som skal håndteres af andre end politiet.

Lad os håbe, at nogen i »systemet« får øje på den husvilde, og får ham hjulpet videre på den ene eller anden måde

Ole Aggerholm

Det er nok meget lidt sandsynligt, at den tidligere ejer selv ringer til den psykiatrisk skadestue og beder om at blive indlagt, da han sandsynligvis ikke selv er bekendt med, at han har problemer. Man kan blive tvangsindlagt, men så skal man være til fare for sig selv eller andre - men så galt står det vist heller ikke til - så må man jo bare håbe, for den stakkels familie, at den tidligere beboer ikke tager et skridt mere op ad sygdomsstigen.

Heldigvis har vi landet over, en række varmestuer, som drives af forskellige foreninger og frivillige, de er et fristed, men nok ikke et reelt psykiatrisk tilbud. De kan hjælpe de udsatte videre til et mere permanent tilbud, men det fordrer, at den udsatte selv kan finde vej til dem.

Læs også
Frustreret familie: Hvorfor kan ingen stoppe tidligere ejer i at bryde ind i vores hus?
+Abonnement

Jeg vil have lov til at undre mig over, at vi der lever i dette lille lykkelige land med måske verdens bedste sundhedsvæsen og sociale sikkerhedsnet, ikke har et »system«, der kan hjælpe den stakkels mand, som tydeligvis ikke selv kan finde ud af det.

Lad os håbe, at nogen i »systemet« får øje på den husvilde, og får ham hjulpet videre på den ene eller anden måde.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.