Ulven er en håndgranat i vores landskab

3. september 2019, 12.29

ULVEANGREB Natten til søndag og mandag har to fåreavlere i den vestjyske ulvezone mistet henholdsvis 33 og fem får ved rovdyrangreb, som utvivlsomt viser sig at være den hidtil værste ulve-massakre på husdyr i Danmark. Det beskæmmende er, at begge fåreavlere før har oplevet voldsomme, dokumenterede ulveangreb, og nu forståeligt nok står med overvejelserne om, om de - i lighed med andre i området - helt skal holde op med at have husdyr. For de får ingen brugbar hjælp fra myndigheder og politikere.

De såkaldte ulvesikre hegn, som både her i landet og udlandet har vist sig at være en uholdbar løsning, er ikke desto mindre uønsket af de grønne naturorganisationer.

Organisationer som Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse og Greenpeace har gennem Det Grønne Kontaktråd for nyligt anbefalet Naturstyrelsen, at man helt opgiver traditionel naturpleje med får på vores heder og andre sårbare naturarealer, fordi »ulvesikre hegn om fåreafgræssede statslige naturområder betyder, at ulv holdes ude af sådanne områder«.

Det er klar tale fra de 13 grønne organisationer, der tydeligt signalerer, at de ser ulven som nøglen til en revolution i vores kulturlandskab. Ulvens tilstedeværelse ses som en fantastisk håndgranat, der helt frit skal kastes ind i naturen, og man er villig til at opgive den nødvendige naturpleje med får samt nogle af de friluftsoplevelser, som rigtigt mange borgere og gæster i vores natur sætter pris på.

Jeg er slet-slet ikke enig i dette rewilding-eksperiment, som de grønne organisationer i samarbejde med blandt andet Aarhus Universitet forsøger at snige igennem vores politiske system. Men hvis løsningen er at frede ulven på statens arealer og droppe naturpleje med får, så må den logiske konsekvens være, at husdyrholdere samtidigt får mulighed for at forsvare deres får, kvæg og heste mod rovdyret på deres egen jord.

Den nye miljøminister Lea Wermelin er under alle omstændigheder nødt til at gøre noget effektivt ved de problemulve, der gentagne gange angriber husdyr. Det nye ulvekobbel, som i disse dage er i gang med at oplære tredje generation i blodrus på vestjyske husdyr, burde være bortreguleret allerede i foråret, da ulveparret gennemførte lignende massakrer i området.

Aktuelt handler det om at gøre som tyskerne: Giv øjeblikkeligt tilladelse til bortregulering af ulve, der gentagne gange angriber husdyr. Giv samtidigt gennem EU klar opbakning til det europæiske krav om, at ulve og andre rovdyr som guldsjakal kan skydes, når de nærmer sig husdyr. Ulven skal fredes, hvor den er velkommen, og jages hvor den er uønsket.

Forkortet af redaktionen