En måned uden skærme: Magnus og Benjamin er helt andre børn

Tania Andersen fra Ry kan klart anbefale andre forældre at prøve et liv uden skærme. - Det har været helt fantastisk, siger hun

10. maj 2019, 14.47

Tania Andersen er overrasket over, hvor meget hendes drenge har ændret sig, siden familien blev skærmfri. - Computerspillene gjorde ikke noget godt for dem. De kom frustrerede ud fra deres værelser og var ofte sådan halvvrede og kortluntede, fortæller hun. Under forsøget har hun også selv holdt sig skærmfri og kun brugt sin mobiltelefon til at ringe og sms'e, men har dog engang imellem om aftenen set nyheder på tv.

Nul skærme. Altså som i slet ingen - hverken mobiltelefon, Ipad, computer, tv eller playstation.

Tania Andersen fra Ry besluttede sig i starten af april for at give sønnerne Magnus på otte år og Benjamin på ti en kold tyrker: I en måned skulle drengene være helt fri for skærme.

Det var hård kost for de to drenge, der ligesom mange andre danske børn og unge - især drenge - spillede skydespillet Fortnite og andre computerspil i timevis hver dag, hvis de selv kunne få lov til at bestemme.

Udtrykket »en kold tyrker« er ikke for sjov. Afhængighed af computerspil er veldokumenteret og er af verdenssundhedsorganisationen WHO klassificeret som en mental lidelse.

Magnus tog pænt imod skærmforbuddet, mens Benjamin blev noget sur, da det gik op for ham, at hans mor mente det alvorligt. Men da de første abstinenser var overstået, mærkede Tania Andersen hurtigt en stor forandring i hjemmet.

- Det er nogle helt andre børn at komme hjem til nu. De hviler mere i sig selv, og jeg får en krammer!, fortæller hun med et stort smil i retning af sine to krudtugler og fortsætter:

- Vi har lige pludselig fået meget mere tid sammen. Før sad drengene på hver sit værelse og spillede computer, når jeg kom hjem, og jeg skulle tvinge dem ud og sige: I skal komme nu! Vi skal have kvalitetstid og vi skal ud at gå med hunden.

I er blevet meget sødere!...