Silkeborg vil være fyrtårn for bæredygtighed: God start for grønt netværk

Grøn omstilling fylder meget hos de fleste virksomheder, også i Silkeborg

Udgivet:06. juni 2023, 14.00

Læsetid:2 minutter

Anders Killmann Petersen: - Jeg er meget imponeret over ambitionerne hos de virksomheder, som er med i netværket. Man bliver en smule ydmyg, fordi det er nogle virkeligt dygtige folk.

4 måneder siden

Hele 21 virksomheder har tilsluttet sig netværket Silkeborg Green Business, og der er plads til endnu flere lokale spillere, som ønsker at bidrage og medvirke til at styrke udviklingen i en mere bæredygtig retning samt gøre Silkeborg til Danmarks fyrtårn for bæredygtighed.

Silkeborg Business driver det grønne netværk, og erhvervsforeningens direktør Anders Killmann Petersen var i begyndelsen af året vært ved et kick off-møde, hvor repræsentanter for medlemsvirksomhederne mødtes i Det Gamle Rådhus på Torvet.

- Vi er kommet rigtig godt i gang og har allerede lavet mange nedslag med projekter samt sat forskellige ting i gang, fortæller direktøren fra Silkeborg Business.

- Jeg er meget imponeret over ambitionerne hos de virksomheder, som er med i netværket. Man bliver en smule ydmyg, fordi det er nogle virkelig dygtige folk. Selv har jeg ikke forstand på den grønne omstilling, men jeg har forstand på at bringe folk sammen og på at udvikle nogle koncepter. Det er vores rolle hos Silkeborg Green Business, og så er det jo bare super spændende at sidde sammen med forskellige folk, som brænder igennem på forskellige områder - vand, industriproduktion, nedbrydning, energi - alle sammen har de ild i øjnene. Det gør mig glad og giver energi, siger Anders Killmann Petersen.

- Jeg tror, at vi har ramt noget rigtigt, og tingene begynder nu at konkretisere sig, tilføjer Silkeborg Business-direktøren.

Anders Killmann Petersen fortæller, at målet er at samle netværkets medlemmer til statusmøder et par gange om året - sommer og vinter.

Egen vindmølle

- Sideløbende kører forskellige spor, og så har vi lavet et Silkeborg Green Business-nyhedsbrev med information om, hvad der rører sig inden for grøn omstilling. Medlemmerne i netværket fortæller om status hos dem - hvor de befinder sig, og de har mulighed for at fremhæve nogle af de grønne elementer, de arbejder med, siger Anders Killmann Petersen.

Hans håb er blandt andet, at Silkeborg Green Business-medlemmerne vil inspirere hinanden på tværs af brancher.

Anders Killmann Petersen nævner DOT A/S (Dansk Overflade Teknik) i Fasterholt, som eksempel på, at netværket er åbent også for virksomheder udenfor Silkeborg Kommune.

- De har opsat egen vindmølle. Det er en spændende case.

Ved selvsyn oplevede erhvervsforeningsdirektøren Kingo Karlsens initiativ i Silkeborg med udtjente vindmøller, hvor det lokale firma arbejder med et genbrugsprojekt.

- Det er et projekt, der passer rigtig godt ind i hele tankegangen hos Kingo med recycling. Måske kan eksemplet få os til at tænke over, om der er andre ting, der kan genbruges lokalt i stedet for at køre det andre steder hen. På den måde kan opstå helt nye forretningsområder. Idéen er der, men det er ikke noget man gør fra den ene dag til den anden, og derfor har vi blandt andet Aalborg Universitet med indover. De er meget dygtige i vurderingen af forskellige materialer, fortæller Anders Killmann Petersen.