Offentlig adgang til det nye højhus, tak

12. november 2019, 12.39

HØJHUSE Forslaget til et nyt højhus i Fredensgård vil påvirke byen, ingen tvivl herom. Jeg har arbejdet en del år i byggebranchen, særligt med højhuse og min erfaring er, at det ikke er højden, der er det centrale spørgsmål. Det er indholdet.

Et af de helt centrale spørgsmål er: Hvordan får vi som borgere adgang til højhuset? Hvordan kan vi bruge højhuset, som borgere og som gæster i byen?

I Sønderborg har der været en tilsvarende diskussion om højhuset Alsik, der er et hotel med restauranter og wellnesscenter ved havnen. Her var det vigtigt at sikre offentlig adgang. Derfor er 3. øverste etage lavet som en panorama-etage, med udsigt over hele byen og med gratis adgang, så alle har mulighed for at nyde godt af det tilskud, Sønderborg har fået. Alsik er 19 etager og 70 meter høj.

Tirsdag 4. november var det åbent hus på Papirtårnet, og vi var rigtig mange, der greb muligheden for at betragte Silkeborg fra 23. etage. Trods en lidt regnsur novemberaften, var oplevelsen virkelig imponerende.

Hvis Silkeborg Byråd vælger at lave en »Alsik«-løsning med en panoramaetage, eller kræver at der skal være en restaurant på en af de øverste etager, vil jeg klart støtte op. Værst vil være en smålig gumpetung og lavbenet bygning, der blot vil fylde og ikke tilføre Silkeborg et nyt element.

Offentlig adgang er vigtig, vil være inkluderende og skabe fællesskab, noget en konstruktiv arkitekturpolitik bør tage i betragtning. Ligesom mangfoldighed og blandede boformer også skaber fællesskaber.

Derfor er det også positiv, at socialdemokraterne kræver almene boliger i en del af byggeriet, fordi det er med til at sikre mangfoldighed, både i bredden og i højden.

Det handler om mennesker, derfor skal vi skabe tryghed, oplevelser og mangfoldighed.