Søhøjlandet som grusgrav

27. november 2021, 08.01

Dansand i Addit. Foto: Martin Ballund

GRUSGRAVNING I en stor artikel den 1. november omtalte Midtjyllands Avis Dansands 50 års jubilæum med overskriften Familien Becks industrieventyr.

Det skete med anprisning af industrivirksomhedens omstillingsevne, indtjening og vækst. Det er korrekt, at Dansand har genereret kæmpe-overskud over årene, der bl.a. udløser sponsorbidrag til Silkeborgs foreningsliv.

Dansands vækst har dog sin pris for os som naboer i Addit, Sdr. Vissing, Voervadsbro og Gl. Rye og ikke mindst for den natur, som er formet af istiden for millioner af år siden, har kulturhistorie og et dyreliv, der er på lister over sjældne og beskyttelsesværdige arter.

Senest har regionen besluttet at udvide området for fremtidig udgravning, så det rækker mindst 50 år frem. Og det i et område, der er et af landets smukkeste, men som nu er skæmmet af grusgrave, så det i dag er et industriområde.

Det er en industri, der er i vækst - også i eksport af sand til udlandet - men prisen betaler natur, dyr, naboer samt vores børn og efterkommere for.

Maja Harsberg, Martin Richter, Bente Strager, Bo Skov Johansen og Lone Pagh

Samtidig er der støj 24:7, da Dansand vil betjene sine internationale kunder, så der er fleksibel adgang til at få anhængere fyldt op med grus og sand døgnet rundt.

De smalle veje i området, der knapt er brede nok, så to personbiler kan køre forbi hinanden, har nu tung trafik af lastbiler, der kører til og fra Dansand. Igennem Addit og Gl. Rye på en hovedgade uden cykelsti til at beskytte de børn, der cykler til skole.

Politikerne - hverken i region eller Dansands hjemmehørende kommune, Horsens - har villet beskytte udvidelserne. Det sker i vækstens tegn og ignorerer den grønne dagsorden, skønt sandindustri og cementproduktion er udråbt af FN som nogle af de største klima-syndere.

Læs også
50 års jubilæum: Familien Becks industrieventyr
Abonnement

Vi vil derfor gerne nuancere avisens hyldest til Dansand. Det er en industri, der er i vækst - også i eksport af sand til udlandet - men prisen betaler natur, dyr, naboer samt vores børn og efterkommere for.

Hvis du er i tvivl, så kom til Addit og se et unikt Søhøjland, før også det forsvinder!

Indlæser debat