Pårørendevejleder reddet takket være DF, V og K

30. november 2019, 08.00

BUDGETTET Hvis ikke DF, V og K havde insisteret på at bevare pårørendevejlederordningen, var den blevet afskaffet. Det ville have været til stor skade for en lang række borgere i kommunen med syge, svækkede eller demente ægtefæller.

I ordbogen defineres en kovending som et »overraskende, fuldstændigt skift i standpunkt«, hvilket må siges at passe på venstrefløjen i denne sag, der har været ude i en gigantisk en af slagsen. Efter at kommunens administrationen havde besluttet at nedlægge ordningen, arbejdede vi i DF, K og V hårdt på seneste møde i økonomiudvalget for at redde den. Men vi blev blankt afvist af venstrefløjspartierne og oven i købet anklaget for aftalebrud. Venstrefløjen ville ikke være med.

Men pludselig ændrede man aldeles holdning. Få dage senere kunne man læse i avisen, at både SF, borgmesteren og S nu med et var ivrige fortalere for at bevare ordningen. Det har åbenbart gjort indtryk, hvad aviserne har bragt om nedlæggelsen af ordningen, og at den borgerlige fløj pressede på for at komme de pårørende i møde. Pårørende, der ellers ville stå uden hjælp og vejledning. Men tænk, om man kunne have fundet en løsning i mindelighed på ØKU-mødet.

At det overhovedet kunne komme til at nedlægge vejlederordningen er i sig selv mærkværdigt. Hvorfor greb borgmesteren ikke ind og afværgede det i tide? Vel har et samlet byråd vedtaget at spare på udgifterne til administration i seneste budgetaftale. Men det var også soleklart, at besparelserne ikke måtte ramme borgernære velfærdsområder. Det var simpelthen ikke det politiske signal, der blev sendt. Endvidere havde Socialudvalget på deres møde den 31. oktober kort efter budgetforliget ligefrem valgt at prioritere ordningen. Endnu klart signal, man ikke kunne sidde overhørig.

Som løsning foreslog DF, V og K på onsdagens byrådsmøde, at ordningen skulle reddes. Vi kunne dog ikke undgå et ændringsforslag fra SF, der sender opgaven med at finde finansieringen tilbage til Socialudvalget. Et på overfladen sympatisk forslag, men det kan betyde, at man tvinges til at skulle spare på andre indsatser. Et skridt frem - et tilbage, som man siger.

Dog er det vigtigste for blå blok at bevare pårørendevejlederen her og nu, hvilket blev resultatet på byrådsmødet. Og faktum er, at havde vi ikke arbejdet for det, var ordningen ikke blevet reddet.