Midtjyske Meninger: Et skridt frem og to tilbage

Udgivet:24. maj 2023, 09.07

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Ole Toft. Gl. Balle Silkeborg

Hvis Silkeborg var en danseskole, ville overskriften give mening. Desværre er Silkeborg ikke en danseskole, men en kommune i et smørhul i Danmark med smuk natur og stor tiltrækningskraft på nybyggere fra hele kongeriget. Silkeborg er kendt for sine store visioner og planlagte nybyggerier i et måske helt urealistisk omfang. Silkeborg er desværre også en kommune, der satser stort og muligvis gambler med fremtidsmulighederne i troen på, at »ville kunne bade sig i mælk og honning«. Heldigvis har man ikke helt skrinlagt eksisterende byggeriers renovering som Museums Jorn og Nordvestbadet. Begge steder minder i dag om præforladte institutioner i åbenlys forventning om tilsagn til snarligt nybyggeri.

I Lisbjerg ved Aarhus har politikerne været på forkant ved etableringen af en hel ny bydel med lejeboliger og ladet den eksisterende skole blive renoveret og opdateret for millioner. Desværre ønsker unge familier ikke lejeboliger, men ejerboliger, så nu må man ændre strategi, og ikke uden omkostninger! Gad vide hvem, man forestiller sig vil flytte ind i de hundredvis af ledige lejeboliger i Silkeborg?

Visioner er gode og nyttige, men de kan desværre også bruges til at skrue vores forventninger op på et urealistisk niveau. Det er næsten lige så sjældent som at vinde i lotteriet, at større kommunale byggerier bliver udført inden for beløbsrammen, og efter etablering følger et langvarigt driftsbudget, der ofte bunder i helt urealistiske bruger- og besøgstal. Som fordums lærerrepræsentant i kommunens skolebyggeudvalg i sidste århundrede, husker jeg ikke ét eneste projekt uden væsentlige besparelser. Således var Balleskolen oprindeligt planlagt med et stort indendørs svømmebassin, som aflastning for den store belægning af svømmetimer i Nordvestbadet. Det var dengang, der var obligatorisk svømmeundervisning for alle 4. klasser i kommunen, og hvor der var sponsorerede kanoer i både Nordvestbadet og på Silkeborg Højskole, så man kunne træne, hvad man skulle gøre, hvis man kæntrede. Det var dengang, man tog børn og unges svømmefærdigheder i Søhøjlandets mange søer alvorligt, og hvor ingen endnu havde hørt om Silkeborg Outdoor Hovedstad.

I en lang årrække har jeg periodisk undervist i svømning i både Holstebro og Silkeborg. I starten foregik det her på Vestre Søbad, hvor der hverken var sauna eller »nogen kære mor«. Bademester Lyngsø havde år forinden lært mig, at hvis vandet var koldt, skulle jeg bare svømme hurtigere!

Måske kunne vi lære noget af Joakim von And, der råbte: »Træd penge!« til sine små nevøer, når de plaskede rundt i hans pengetank.

Det vil ikke gøre dig rigere, men det varmer måske og holder humøret oppe.

Indlæser debat