Nemmere at komme rundt uden bil

Udgivet:31. august 2021, 12.23

Læsetid:2 minutter

Af Claus Leick Spidskandidat for SF i Skanderborg Kommune

2 år siden

TRANSPORT Det skal være nemmere at komme rundt i Skanderborg Kommune uden nødvendigvis at have én eller flere biler i garagen. Flere og sammenhængende cykelstier, kør-med-ordninger, forbedret kollektiv transport med flextur eller flexbus og faste busruter, der hvor mange skal samme vej.

Der findes allerede i dag mange muligheder, men vi skal som kommune gøre det endnu mere attraktivt og nemt at vælge cyklen, kollektiv transport eller at køre sammen. Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling.

Et af problemerne med kollektiv transport i dag er, at det er svært at få et enkelt overblik over mulighederne. Fx er skolebusserne - der er gratis for alle og kører overalt i kommunen - ikke med i rejseplanen. Samtidig har mange ikke vænnet sig til, at man selv skal bestille sin transport, hvis man vil køre med flextur eller flexbus. Her er der behov for en styrket kommunikation og et enkelt overblik.

Et af problemerne med kollektiv transport i dag er, at det er svært at få et enkelt overblik over mulighederne
Claus Leick (SF)

Skanderborg har mange flextur-ruter med faste køreplaner. Men i modsætning til tidligere kommer bussen kun, hvis du ringer eller bestiller via Rejseplanen eller en app.

Alle unge med et ungdomskort kan i øvrigt køre gratis med flextur fra adresse til adresse overalt i Skanderborg Kommune efter kl. 18 og i weekenderne.

Vi skal som kommune have undersøgt, om der er behov for flere ruter med flexbus eller faste busruter. Bybus 21 i Skanderborg vil køre på el fra næste år og en ny el-bybus fra den nye Stilling St. kan også være på vej. Vi har som kommune forsøgt med »kør med« skiltning. Det er ikke en erstatning for busserne, men et forsøg på at få flere til at køre sammen i deres biler.

Der er lavet mange cykelstier i de seneste år, men der mangler fortsat rigtig mange. Brug din stemme den 16. november til at vælge politikere, der vil finde flere penge til cykelstier. Det handler også om trafiksikkerhed.

Skanderborg Kommune har stået i spidsen for et nyt østjysk samarbejde om supercykelstier, der skal arbejde for bedre sammenhænge af cykelstier på tværs af kommunerne. Med det nye samarbejde kan vi forhåbentlig fremover få penge fra statens supercykelstipulje, så der kan komme mere tempo på etableringen flere sammenhængenede cykelstier på tværs af kommunerne.

På den lange bane kan borgerne i Galten Skovby glæder sig til en ny toglinje mellem Silkeborg og Aarhus. Her skal byrådet presse på for at få suppleret med en station i Låsby. Ift til den eksisterende togrute Silkeborg-Skanderborg-Aarhus har det nye byråd en bunden opgave med at sikre fortsat halvtimesdrift.

Med bedre adgangsveje til stationerne, sikker cykelparkering og ladestationer kan kommunen hjælpe processen på vej.

Forkortet af redaktionen