Politik i gråzoner

13. januar 2021, 12.29

HAL-TILSKUD En af avisens faste skribenter, Martin Søland Klausen (MSK), havde i Midtjyske Meninger forleden et interessant indlæg.

Det fik mig til at tænke på politik i gråzoner.

I indlægget skriver MSK med afsæt i den verserende dialog om uens vilkår for de selvejende haller i Silkeborg Kommune: »Her er politik noget mere rodet end jura og ren økonomi, fordi det er sådan, at hvis alle politikerne skal sige ok, skal man også kunne sige, at man fik noget »med hjem« til der hvor man er valgt.«

Jo, det er rigtigt, men det, vi politikere bliver enige om kan, selvom det er noget, vi er blevet enige om, sagtens være ulovligt eller det, der ligner. Politik bedrives en gang imellem i gråzoner, hvor det kan være på sin plads at få slået fast, om vi bevæger os i det hvide eller det sorte.

På den ene eller anden side af lovens grænser.

Vi driver nogle gange som politikere politik i gråzoner, og så skal vi være klar til at tage den konsekvens, at vi bliver kigget i kortene

Peter Sig Kristensen

Der er flere nylige eksempler fra Silkeborg Kommune, fra denne valgperiode. Sagen om den standardiserede rengøring til Silkeborg Kommunes ældre er ét. Sagen om vores brug i Silkeborg Kommune af no-cure-no-pay tilgangen i arbejdet på socialområdet et andet. I begge sagerne blev vi som kommune underkendt af rette myndighed.

Andre eksempler kommer fra natur- og miljøområdet, hvor vi både har bevæget os i gråzoner med beslutninger om skovfældninger samt ekstraordinære grødeskæringer. I det ene tilfælde måtte vi have vejledning af landets højeste klagenævn på området, i det andet får vi sandsynligvis »hjælp« næste gang af retlige myndigheder, når vi begiver os ud i at klippe beskyttede vandplanter som en golfbane. I det sidste tilfælde har vi i Silkeborg Kommune ligefrem lagt beslutningen om overgrebet på naturen i hænderne på borgmesteren, fordi ingen andre politikere vil have risikoen for at bryde loven hængende over hovedet.

Det er ikke mig undt at have nærmere indsigt i, om de i det omtalte tilfælde fra Sorrings hals side har grundlag for en retssag.

Men jeg hilser forsøget velkommen. Det er helt på sin plads at kigge os politikere efter i sømmene, når vi aftaler noget med hinanden, som med rette opleves urimeligt af borgere og foreninger. Vi kan godt finde på at aftale noget, som hverken er entydigt juridisk lovligt eller entydigt økonomisk ansvarligt.

Læs også
Midtjyske Meninger: Amerikanske tilstande …

Vi driver nogle gange som politikere politik i gråzoner, og så skal vi være klar til at tage den konsekvens, at vi bliver kigget i kortene. Det er hverken amerikanske tilstande eller noget, der ligner.

Det er bare et velfungerende demokrati.