Mindeord om Asger Jorns ven: Giovanni Poggi knyttede værdifulde bånd mellem Italien og Silkeborg

Keramiker Giovanni Poggi er død. Han var en stor hjælp for Asger Jorn, da nogle af de største keramiske værker skulle skabes

Udgivet:18. september 2023, 16.35

Læsetid:3 minutter

Giovanni Poggi arbejdede ihærdigt for, at styrke båndet mellem Albissola Marina og Silkeborg, som er de to byer, der har nydt godt af den berømte kunstners værker. I dag er Asger Jorns hus i Albissola omdannet til et museum. Billedet her er fra 2019, hvor Giovanni Poggi forærede Silkeborg Kommune fire keramiske værker, der hænger i foyeren i Jysk Musikteater. Værkerne nydes ofte af de mange gæster på stedet. Rune Kristensen har mødt Giovanni Poggi flere gange, og det var med sorg, at Rune Kristensen modtog beskeden om Poggis død. - Giovanni Poggi fik et langt og godt liv og han arbejde med keramik lige til det sidste. I fredags mødte han som normalt ind på sit værksted om morgenen. Senere samme eftermiddag døde han i sit hjem, oplyser Rune Kristensen.

Rune Kristensen, der er formand for Venskabsforeningen Silkeborg - Albissola Marina, har indsendt følgende mindeord om keramiker Giovanni Poggi, der er død i en alder af 90 år.

Keramikeren Giovanni Poggi var en af de italienere, der kom til at betyde allermest for Asger Jorns keramik-arbejde, der tog sit udgangspunkt i den norditalienske kystby Albissola Marina.

Fredag i sidste uge døde Giovanni Poggi i en alder af 90 år.

Fra 1954 til 1973 arbejdede Asger Jorn i Albissola Marina, og tidligt i perioden blev Giovanni Poggi koblet sammen med den danske kunstners nyskabende tilgang, og sammen styrkede de det kunstnerisk miljø i byen.

Giovanni Poggi oplevede Asger Jorns generøse tilgang, og han ønskede at give tilbage og minde os om det helt unikke bånd, der eksisterer mellem Silkeborg og Albissola Marina, når det kommer til kunst og keramik.

I de sidste 10 år satte han sit præg på samarbejdet mellem Silkeborg Kommune og Albissola Marina. Det skete især ved indvielsen af Casa Jorn, Asger Jorns hus i Albissola, i 2014.

Her insisterede han på at genoprette kontakten mellem de to kommuner og minde os om den arv, vi har fra den største danske kunster i det 20. århundrede.

Giovanni Poggi blev som Asger Jorn kendet for gavmildhed og vilje til at samarbejde og skabe kunst.

Derfor donerede han i 2019 fire keramiske værker til Silkeborg Kommune, hvilket er den største kunstgave i nyere tid, og som i dag er ophængt i Jysk Musikteaters foyer.

De fire unikke keramiske værker udgør tilsammen en dansk-italiensk frise, da to af dem er skabt af danske kunstnere Bill Michael Linde og Nes Lerpa, mens de to andre er lavet af de italienske kunstnere Giorgio Moiso og Lusio Sturla.

I 2018 modtog han Drewsen-prisen for sit utrættelige arbejde for at minde os om arven fra Asger Jorn og fremme samarbejdet mellem Silkeborg og Albissola Marina.

Hilsen fra Silkeborg

Asger Jorn arbejdede flere steder i den keramiske by i Albissola Marina, men det var især på Giovanni Poggis værksted, Cermiche San Giogio, Sogni di Ore - eller »Drømmenes Fabrik« som Asger Jorn navngav stedet - at de store keramiske værker blev skabt. Blandt andet værket »Den lange rejse« til Århus Statsgymnasium i 1959 og det store keramiske panel til Randers Bibliotek i 1971.

Hans bror Piero Poggi, som fulgte ham på hans rejser til Danmark, var sammen med ham til det sidste, da han gik bort fredag. Gennem årene har de været helt enestående i at opretholde kontakten og sikre, at Giovanni Poggis ideer og ambitioner blev realiseret. Han efterlader sig to børn, hvor sønnen Matteo Poggi i dag arbejder i værkstedet.

Han blev bisat søndag i S. Nicola kirke i Albissola Superiore.

I forbindelse med bisættelsen har en kreds af lokale sendt et officielt mindeord og hilsner til det italienske.

Underskriverne er borgmester Helle Gade, direktør Niels Kaas fra Jysk Musikteater, direktør og formand Jakob B. Wätjen samt Frank Borch Olsen fra Ferskvandscentret, direktør Julie Rokkjær Birch fra Museum Jorn, direktør Anders Killmann Petersen fra Silkeborg Business samt Rune Kristensen fra Venskabsforeningen Silkeborg - Albissola Marina.

Giovanni Poggi åbnede sit keramiske værksted i 1958 og skabte et sted, hvor mere end 200 internationale kunstnere igennem årene satte deres præg på keramisk kunst og udvikling. Herunder den kendte Asger Jorn, der løbende boede i byen fra 1954 til 1973.

Indlæser debat