Mindeord: En markant bibliotekar i Silkeborg er gået bort

Med sin optimisme, høje røst og rungende latter fyldte udlånsbibliotekar Jakob Winding godt på bibliotekerne i Silkeborg og i bogbussen. 21. september sov han stille ind

Udgivet:28. september 2022, 10.30

Læsetid:2 minutter

Jakob Winding blev 74 år.

MINDEORD: Birgitte Winding har skrevet mindeord om sin mand, Jakob Winding:

Jakob Winding blev født og voksede op i København. Hans skolegang var på Bordings Friskole (den skole, Peter Høeg skriver om i »De måske egnede«). Herfra tog Jakob Realeksamen. Efterfølgende kom Jakob på Niels Steensen Gymnasium, hvorfra han blev student.

Efter studentereksamen var Jakob på studieophold i Tyskland. Efterfølgende fik han job som bogopsætter på Gentofte Hovedbibliotek, hvor vi mødte hinanden.

Jakob blev uddannet bibliotekar fra Danmarks Biblioteksskole i København i 1972.

Vi var blevet gift, og senere fik vi vores søn.

Efter endt eksamen blev Jakob ansat på biblioteket i Ishøj. Da familien var blevet udvidet med et lille barn, ville vi gerne ud af storbyen. Da vi ikke kunne finde bolig i periferien af København, valgte vi at komme helt væk og ud i provinsen.

Til Silkeborg i 1974

Valget faldt på Jylland, vi startede i Viborg, hvor Jakob fik ansættelse på biblioteket. Vi faldt aldrig til i Viborg, og i 1974 flyttede vi til Silkeborg, hvor vi har boet siden. Vi faldt godt til i byen, og blandt andet har vi nydt de mange forskellige jazzarrangementer, som Silkeborg byder på. Familien voksede, og en datter kom til. Hun er gået i sin fars fodspor og er i dag ansat på samme bibliotek, hvor Jakob og jeg mødte hinanden.

Jakob var udlånsbibliotekar og har gennem årene betjent mange silkeborgensere - på hovedbiblioteket, i Alderslyst-filialen og i bogbussen.

Jakob var et optimistisk menneske, han fyldte meget med sin høje røst og rungende latter - man var aldrig i tvivl om, hvor han befandt sig.

Jakob var også tillidsmand på biblioteket - et hverv, han bestred i mange år. Han kom i hovedbestyrelsen for bibliotekarerne, og i 1998 blev han formand for Bibliotekarforbundet.

Det job havde han i syv år, hvor han var bosat i København. I 2004 vendte han tilbage til sit job i Silkeborg.

Jakob gik på pension i 2012, og i 2021 kunne vi fejre guldbryllup.

I starten af 2019 fik Jakob konstateret aggressiv, uhelbredelig prostatakræft. Kræften blev holdt i ro indtil sommeren 2022, hvor den for alvor satte sine spor. I august måned fik Jakob den besked, at lægerne ikke kunne gøre mere. Jakob havde indtil da bevaret optimismen.

Den sidste tid var Jakob stærkt svækket, og han sov stille ind den 21. september. Jakob blev 74 år,

Han efterlader sig en datter, to børnebørn, en svigerdatter og sin hustru. I 2012 havde vi den store sorg at miste vores søn til kræft.

Æret være Jakobs minde.

Læs også
<span>Nekrolog:</span> Troen blev en god og fast følgesvend livet igennem for Ena fra Silkeborg <span>Nekrolog:</span> Troen blev en god og fast følgesvend livet igennem for Ena fra Silkeborg
Læs også:
Nekrolog: Troen blev en god og fast følgesvend livet igennem for Ena fra Silkeborg

Indlæser debat