Mindeord: Til minde om skiltemaleren fra Silkeborg

Leif Dræby læste de erindringer, Magnus Nielsen skrev om sit liv. Erindringerne nåede aldrig at blive udgivet

13. oktober 2021, 12.00

Magnus Nielsen fotograferet til Midtjyllands Avis i 2006, hvor han fremviste to af de første plakater, han tegnede. På det tidspunkt skulle plakaterne på museum. Til venstre er det en reklame for Jysk Flyveudstilling på Sønderport i Silkeborg i 1947 og til højre en plakat, som han indsendte til en FN-konkurrence om sammenhold. Foto: Torben Larsen

MINDEORD: Fra Leif Dræby, Skolegade 55 B, Silkeborg, har vi modtaget følgende mindeord over Magnus Karl Nielsen, skiltemaler og tidligere indehaver af Kama Skilte i Silkeborg:

Det er med stor sorg, jeg erfarer, at Magnus Karl Nielsen er død. 101 år gammel.

Eller jeg må måske hellere sige Magnus Kama. For det var det navn, han var kendt under i offentligheden. Som den personlighed og den institution han gennem et langt liv var i Silkeborg.

Så sent som i forbindelse med tiden omkring min fætter Jens Peters 104 års fødselsdag i begyndelsen af juni besøgte jeg en fredag formiddag Sejs Plejecenter. Her sad en flok ældre mænd og holdt mandeklub. Hyggede sig med en bid brød, en øl og en snaps.

Heriblandt Magnus. Selv om helbredet ikke mere var optimalt, var han med. Og jeg talte med ham om de gode gamle dage.

Jeg havde efterfølgende planer om igen at besøge Magnus og min fætter Jens Peter en dag i løbet af efteråret.

Sådan skulle det ikke gå. For nu er hverken Magnus eller Jens Peter mere.

Denne helt utrolige livshistorie, hvor han blandt andet fortæller om besættelsestiden 1940-45. Her var han en dag med tog på vej gennem Silkeborg, og mens han ventede på at komme videre med et andet tog, gik han en tur rundt i byen og så, at her manglede de virkelig en skiltemaler.

Ikke længere det samme

For godt og vel et par år siden besøgte jeg Magnus i hjemmet på Åhavevej. Livet var ikke længere det samme. Ensomheden. Sorgen over for år tilbage at have mistet sin hustru Aasa. Magnus skulle kæmpe for at finde glæden over livet frem. Den glæde og optimisme, der altid havde været ham.

Vi havde meget at tale om. Og Magnus erindrede også, at jeg havde ønsket at komme i lære hos ham. »Jeg tror, du var blevet en dygtig skiltemaler, Leif«, sagde han. Og det rørte mig, han ikke havde glemt det.

Det var, når jeg var træt af at være i lære hos autolakerer Thorvald Damsgaard, at jeg gik og drømte om at komme i lære som skiltemaler hos Kama Skilte.

Min mester Thorvald og fru Grethe kom for øvrigt privat sammen med Magnus og fru Aasa. Og til trods for en del aldersforskel, var de som pot og pande, når de var sammen.

Den dag jeg besøgte Magnus, fortalte han også, at han stadig skrev på sine erindringer. Som han for mange år siden havde fortalt mig, var han begyndt at skrive, og han glædede sig til at fortælle om sit liv.

Og han viste mig den store tillid, at jeg måtte låne erindringerne med hjem for at læse dem.

Denne helt utrolige livshistorie, hvor han blandt andet fortæller om besættelsestiden 1940-45. Her var han en dag med tog på vej gennem Silkeborg, og mens han ventede på at komme videre med et andet tog, gik han en tur rundt i byen og så, at her manglede de virkelig en skiltemaler.

Sammen med mindeordene har Leif Dræby sendt denne tegning, som han har dedikeret til Magnus Nielsens minde. Det er et motiv fra Bios Gård i 1979, som blev gengivet i Midtjyllands Avis 26. oktober samme år. Om tegningen skriver Leif Dræby: »Udsigten som den så ud den dag, da jeg tegnede den lige ud for Kama Skilte. Det var den udsigt, Magnus havde fra sit vindue, når han stod og drømte om livet.«

Etableret i 1945

Og det blev starten til, at han etablerede Kama skilte sammen med en ven, Kaj Flummer. De åbnede værksted i gården, Drewsensvej 38 15. maj 1945. Senere flyttede de værkstedet til baggården Vestergade 33.

Navnet Kama var sammensat af bogstaverne KA i Kaj og MA i Magnus.

Kaj Flummer gik senere ud af samarbejdet og blev ansat ved DR TV som grafisk tegner og illustrator. Blandt andet på julekalenderen, Jul i Gammelby i 1979.

Det kunne man blandt andet læse om i Magnus’ erindringer. Så vigtige, så nærværende fortællinger, at jeg en dag ville foreslå Magnus at få dem udgivet.

Men det nåede jeg aldrig at få fortalt til Magnus.

Magnus uddannede gennem årene mange dygtige skiltemalere. Én af dem gik endog videre og blev en meget anerkendt kunstner, nemlig Tonny Hørning.

Magnus drev Kama Skilte igennem hele 63 år, indtil han blev 88. Og det blev gennem de mange år til et utal af spektakulære skilte og dekorationsopgaver. Eksempelvis i 1961 da Kama malede det første udendørs gavlmaleri i Silkeborg på gavlen Hostrupsgade 39. Altså sådan helt rigtig kunst. Nemlig Jean Dubuffets »Maskefigur«.

Æret være Magnus Karl Nielsens minde.

Læs også
Nekrolog: En fighter måtte til sidst give op
Abonnement

Indlæser debat...