Leder: Når demokratiet fungerer

22. december 2020, 12.29

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Rundt i verden er der talrige eksempler på, hvordan demokratiet har trange kår og trædes under fode.

Men zoomer vi ind på lokalområdet, var gårsdagens begivenheder i byrådssalen i Silkeborg, hvor samtlige 31 medlemmer af et enigt byråd stemte for kommuneplanen 2020-2032, et nærværende og opløftende eksempel på, hvor godt det kan gå, når demokratiet lever, fungerer og leverer resultater.

Ja, naturligvis var der knaster til det sidste. Sådan må det være, når ideologier, økonomi og geografiske interesser krydser klinger i bestræbelserne på at nå konsensus. Men det er et stærkt signal, når et enigt byråd fra Enhedslisten i øst til Konservative i vest går arm i arm med hensyn til kommunens overordnede køreplan de næste 12 år.

To aspekter ved forløbet er særlig interessante: dels planlægningen af processen med fokus på inddragelsen af borgerne, dels reaktionen fra netop borgerne, da de blev opfordret til at engagere sig.

Planlægningen først. Der er ingen tvivl om, at Silkeborg Kommune i aftes høstede frugterne af et godt forarbejde. Der var lavet en detaljeret plan for, hvordan man i samarbejde med kommunens lokalråd kunne komme ud i alle hjørner af kommunen. Nok var der forskel på fremmødet til de knap 30 lokalråds- og temamøder. Men suppleret af streaming af møderne og kontinuerlig dækning af den lokale med reporter og fotograf til samtlige møder lykkedes det at nå et stort publikum.

Set herfra et tillidsfuldt og konstruktivt samarbejde, vi forhåbentlig ser mere af i fremtiden

Hans Krabbe i dagens leder

Kommunen skal roses for at række ud efter Midtjyllands Avis som mediepartner. Vi betingede os redaktionel frihed til at dække møderne dels til avisen, dels som kommunens historiske dokumentation for møderækken. Med os som ekstern partner sikrede kommunen sig en uvildig og ucensureret dækning med hovedvægten på de temaer, som fyldte mest for borgerne i de enkelte områder.

Set herfra et tillidsfuldt og konstruktivt samarbejde, vi forhåbentlig ser mere af i fremtiden.

Så er vi fremme ved reaktionerne fra borgerne. Temaerne var tydelige: udviklingen på landet kontra udviklingen i Silkeborg, og hvordan følger skoler, institutioner og infrastruktur med byudviklingen?

Op mod 900 kritiske høringssvar betød blandt andet, at nye boliger i Sejs-Svejbæk røg ud af lokalplanen, at et rækkehus-projekt med udsigt over Brassø blev strøget, ligesom en omdiskuteret vej i Voel blev sløjfet. Politiske beslutninger som en direkte konsekvens af reaktionen fra mange aktive borgere.

Læs også
Byrådet vedtog en ny kommuneplan med knaster
Abonnement
Læs også
Drewsensvej vest sparket ud af plan
Abonnement

Ingen fik alt, hvad de ønskede sig. Men mange fik meget efter en vellykket proces.

Sindbilledet på demokrati, der fungerer.

Og at det nytter at engagere sig.