Midtjyske Meninger: Lav sigtbarhed

30. december 2021, 11.29

Foto: Martin Ballund

Vi er på vej mod 2022 med hastige skridt. Det bliver godt med et nyt-år. Det må gerne komme i gang snarest med alt nyt og godt, som vi ønsker til og for hinanden.

Vi laver nytårsløfter. Lader drømmene fare for en stund og indhentes af noget mere realistisk, som de mange forpligtigelser hverdagen fylder os med.

Men tør vi drømme her på tærsklen til det nye år? Det er som om vejrudsigtens lave sigtbarhed har slået rod i os, så vi tøver med at bestille ferie, tøver med at drømme de store drømme om eksotiske steder væk fra hverdagens trivialitet.

Vi sænker barren for udsynet ud i verden, men det betyder nødvendigvis ikke, vi skal blive mere snæversynet.

Lav sigtbarhed fører det med sig, at vi er tvunget til at orientere os mod det nære. Se godt efter her hvor vi nu engang er.

»Jeg holder af hverdagen - mest af alt er hverdagen«, skrev Dan Turèll. Og den er måske ikke så tosset den hverdag med struktur, mening og fylde. Og jovist, udfordringer, diskussioner og små kampe.

Ja, 2021 har været en uendelig række af restriktioner, trivialitet og begrænsninger. Må tærsklen til 2022 være tid til drømme og udsyn, hverdagstrivialitet og feriekaos, nytårsløfter for dig og dine

Charlotte Rune Nissen

Men tænk engang. Det er dét som gør os levende åndelige mennesker. Det levende ord, som Grundtvig taler om. Det er ikke alene at lave en nikkeklub, hvor alle er enige. Det er også at blive talt imod i sagen, således udsynet fordobles.

De taler om lav sigtbarhed, men ikke om snæversynethed.

Lige om lidt skal vi skåle og hoppe ind i 2022, og som en siger; Så kan det ikke gå hurtig nok, for vi har været lige lovlig længe i 2021.

Ja, 2021 har været en uendelig række af restriktioner, trivialitet og begrænsninger.

Må tærsklen til 2022 være tid til drømme og udsyn, hverdagstrivialitet og feriekaos, nytårsløfter for dig og dine.

Må vi rejse hovedet mod 2022 og sige »Godt nyt år« og må vi få øje på flere begyndelser end afslutninger.

Godt nytår.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat