Efterskolerne bør genåbnes som noget af det første

4. maj 2020, 12.30

CORONAKRISEN De 30.000 elever på landets efterskoler og deres forældre skuer i disse uger ængsteligt mod Christiansborg. Lykkes det mon at genåbne efterskolerne, inden skoleåret er helt forbi? For eleverne er opholdet på efterskolen jo en »once in a lifetime«-oplevelse, som aldrig kommer igen.

Jeg forstår til fulde utålmodigheden. Og derfor er det også et af de emner, som jeg har med i tasken, når vi de næste uger skal mødes med statsministeren for forhåbentligt at blive enige om en plan for, hvordan genåbningen af Danmark skal forløbe.

Dybest set ønsker vi jo alle, at alle de sædvanlige aktiviteter i vores samfund kan åbne igen hurtigst muligt. Men risikoen for forøget smittespredning betyder, at det hele ikke kan åbnes på én gang. Og alle er også enige om, at genåbningen skal foregå på kontrolleret og sundhedsfaglig forsvarlig vis. Og lytter nøje til sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Men indenfor den ramme, som sundhedsmyndighedernes anbefalinger udgør, vil der være forskellige bud på, hvad der bør åbnes som noget af det første. Og her er en af de ting, som Dansk Folkeparti har fokus på, netop efterskolerne. For eleverne og deres forældre vil det have stor værdi, hvis efterskolerne snart kan åbnes igen på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Et efterskoleophold kan jo ikke »bare« udskydes, som så mange andre ting trods alt lidt bedre kan. Lige præcis dén oplevelse kommer nemlig aldrig igen.