Midtjyske Meninger: Sammenhængskraft?

30. juli 2019, 13.01

Foto: Martin Ballund

I Sydkorea er der stort set ingen indbrud og slet ikke nogle tyverier. Hvis du skal bruge det, der svarer til Dankortet, er pinkode ikke nødvendig. Hvis du som pige ligger hønefuld på gaden i Seoul - en by med op mod 20 mio. indbyggere - og din IPhone og tegnebog er spredt omkring dig, behøver du ikke frygte overgreb, og du kan regne med, at dine værdier også er der, når du vågner af din brandert. Alt dette ved vi fra vores sydkoreanske svigerdatter, og jeg har ved selvsyn konstateret, at man føler sig fuldstændig tryg på gaden i Seoul (Og nej, jeg har ikke lagt mig på gaden i en ordentlig brandert for selv at indsamle data).

Så i Seoul er de endnu længere fremme end i Silkeborg med hensyn til fald i indbrud og overfald - eller hvad? Ifølge mandagens avis falder antallet af indbrud i boliger år for år, så 2019 bliver året med færrest indbrud siden 2007.

Der er bare den væsentlige forskel på Sydkorea og Silkeborg, at det moderne asiatiske samfund stadig er et traditionelt samfund, at befolkningen er meget homogen - næsten alle er af samme slags, har samme historie - der er så godt som ingen indvandring, og der kommer ikke varevogne beregnet til tyvegods kørende over grænsen fra nord.

Så i modsætning til Silkeborg er der ikke lokale tyve, ingen omrejsende tyve og slet ingen omrejsende »østeuropæere«. Iflg. kriminalkommissær Bent Riber Nielsen er det netop antallet af de tre typer tyve, der kan ses i statistikken.

Det sydkoreanske samfund kan i forhold til værdier og traditioner sammenlignes med Danmark i 50’erne. Familien er den bærende sammenhængskraft, befolkningen er homogen, så selv om overfladen er hektisk og topmoderne, er der en meget stærk social kontrol: Du træder uden for fællesskabet - du er ikke en del af os - hvis du begår den slags forbrydelser. På gaderne hænger billeder af de få, der trådte udenfor.

Men i de vestlige lande, Danmark og derfor vel også i Silkeborg er det mange menneskers oplevelse, at verden er mere eller mindre af lave. Traditioner er i opbrud, der er krig og terror overalt (selv om fakta er, at der er færre end nogen sinde), der er naturkatastrofer igen og igen (selv om fakta er, at færre og færre bliver ramt af dem) - samlet set virker det som om, sammenhængskraften ikke er, hvad den har været. Det kan derfor forekomme noget paradoksalt, at antallet af indbrud falder.

Det første bud på en årsag kunne være, at vi har flere penge, så der ikke behov for tyvegods. Det tror jeg ikke meget på. Mit bud er, at vi heldigvis har en stærk social kontrol tilbage. Du kan simpelt hen ikke være en del af sammenhængen, hvis du forbryder dig mod os andre. Langt de fleste oplever, at de tilhører et eller andet fællesskab, hvor man lærer, hvad der er ok og ikke ok.

Lad os holde fast i de lokale fællesskaber og samtidig undgå den undertrykkende sociale kontrol - den der hedder Janteloven - så vil de fleste stadig opføre sig som de fleste.